Pohvale eksperata za preduzeće “Eko toplane”

M. L.
Pohvale eksperata za preduzeće “Eko toplane”

Portorož - Projekat “Prelazak na održivi izvor energije: Od fosilnog goriva do obnovljivog izvora energije - primjer grada Banjaluke” banjalučkog preduzeća “Eko toplane”, koji je predstavljen na međunarodnoj konferenciji u Portorožu, ocijenjen je kao jedan od najznačajnijih u toj oblasti koji su realizovani širom Evrope.

Na konferenciji pod nazivom “Održivo i čisto snabdijevanje energijom za grijanje i hlađenje”, koja je održana od 31. marta do 2. aprila, projekat iz Banjaluke dobio je odlične ocjene brojnih eksperata.

- Prateći regulative kojima se propisuje prelazak na obnovljive izvore energije, Banjaluka je ucrtana na mapu “zelenih gradova”, a učesnicima ove konferencije predstavljen je put od prepoznavanja problema, korišćenja mazuta i neodrživog sistema grijanja do njegovog rješenja, prelaska na biomasu, kao i predstojeći koraci - rekonstrukcija, modernizacija i automatizacija toplifikacionog sistema Banjaluke - naveli su u preduzeću “Eko toplane”.

Organizator konferencije, na kojoj je više od 40 učesnika predstavilo projekte iz oblasti održive i čiste energije, bila je Slovenačka energetska asocijacija (SZE). Ovo udruženje prepoznalo je značaj okupljanja učesnika iz cijelog energetskog sektora za održivo i čisto snabdijevanje energijom. Aktivnosti SZE i konferencijski program obuhvataju sve aspekte snabdijevanja energijom, od proizvodnje preko distribucije do krajnje upotrebe, sa osnovnim i primijenjenim znanjem koji ih pokrivaju. Jedini način da se pronađu tehnički i ekonomski optimizovana rješenja za snabdijevanje energijom jeste direktno rješavanje problema složenih energetskih sistema.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana