Pogledajte gdje su Banjalučani pronašli spas od vrućina

G.S.
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Sparina i visoke temperature vazduha „rastjerali“ su građane sa banjalučkih ulica, koji su spas od užarenog asfalta tražili u hladu na obalama Vrbasa, dok su mlađi "zasposjeli" vodeni park „Akvanu“.

Oni koji su zbog obaveza bili primorani da izađu na vrele ulice, osvježenje su potražili na gradskim česmama i fontanama.   

Preporuke građanima za vrijeme trajanja talasa vrućine

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske ranije su izdali preporuke za građane da se pridržavaju mjera lične zaštite za vrijeme ljetnih mjeseci, a posebno u vrijeme veoma visoke temperature kada treba težiti lakšim, niskokaloričnim namirnicama, prvenstveno voću i povrću. Specijalista higijene i zdravstvene ekologije u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Vesna Rudić Grujić, rekla je da se ishranom sprečava pretjerano znojenje i omogućava nadoknada svih gubitaka tjelesne tečnosti i elektrolita, uz optimalan energetski unos.

- Samim tim obezbijeđeno je pravilno funkcionisanje organizma, uspostavljanje pravilnog metabolizma i umanjeni su štetni stresni uticaji ljetnje visoke temperature - navodi Grujićeva.

Supspecijalista ishrane u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Ljiljana Stanivuk ističe da je upravo pravilna ishrana jedan od načina kako smanjiti štetne posljedice visokih ljetnih temperatura na naše zdravlje i raspoloženje. Ona kaže da problem predstavlja to što većina osoba teško pristaje da mijenja svoje navike ishrane, iako se na taj način može puno postići i pomoći svom tijelu u vrlo stresnim uslovima kao što su visoka temperatura vazduha u ljetnim danima.

Iz Instituta za javno zdravstvo preporučuju nošenje lagane odjeća od prirodnih vlakana, svijetle boje.

- Za vrijeme trajanja povišene spoljne temperature ne bi trebalo napuštati dobro klimatizovan zatvoreni prostor bez prijeke potrebe. Ukoliko je to neizbježno, obezbijediti redovnu rehidraciju u toku boravka na toplom - navode iz Instituta. Ističu da je neophodno smanjiti intenzitet fizičke aktivnosti ili skraćenje vremena izloženosti dejstvu povišene ambijentalne temperature.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana