Podzemni kontejneri za čistija naselja

Jana Kezić
Podzemni kontejneri za čistija naselja

BANjALUKA - Svi nadzemni kontejneri u užem gradskom području biće zamijenjeni podzemnim, čija će izgradnja biti obavezna i tamo gdje budu nicali novi stambeni i poslovni kompleksi.

Rekao je to Boriša Mandić iz Odjeljenja za komunalne poslove u Gradskoj upravi, istakavši da je pitanje odlaganja otpada kompleksno i da zahtijeva preduzimanje adekvatnih mjera.

S obzirom na to, kaže Mandić, grad intenzivno traga za rješenjem s ciljem smanjivanja količine i propisnog odlaganja otpada.

- Prednost podzemnih kontejnera je njihova velika zapremina i u užem urbanom području uskoro ćemo zamijeniti sve nadzemne kontejnere - rekao je Mandić.

Predviđena je, kako kaže, izgradnja zelenih ostrva, gdje će građani moći posebno odlagati reciklabilni otpad, kao što je karton, staklo i plastika, a sve s ciljem smanjenja otpada koji završava na deponiji.

- Do kraja godine očekuje se uređenje centra, a zatim prelazimo na druga gradska naselja - rekao je Mandić. Posebna novina je plan odvoza kabastog otpada, ali i druge vrste otpada kao što su baterije.

- Biće predložene lokacije za kontejnere i plan odvoza u svim naseljima i mjesnim zajednicama, kada će građani u tačno određeno vrijeme i mjesto svaki mjesec moći dovesti i odložiti otpad u pripremljene kontejnere. Iako je EU direktivama propisano da troškove odvoza otpada snosi proizvođač otpada, to jest pojedinačno građani, u početku se ova usluga neće naplaćivati, jer je cilj podizanje svijesti i edukacija građana - pojasnio je Mandić. Dodao je da će za one građane koji ne mogu ili ne žele čekati mjesečni odvoz otpada biti omogućen odvoz po pozivu u dogovoru sa komunalnim preduzećem i ta usluga će biti naplaćivana.

Direktor “Čistoće” Aleksandar Bajić za “Glas Srpske” kaže da su prednosti podzemnih kontejnera mnogobrojne te da uskoro treba da budu postavljeni kod Sokolskog doma, u Boriku i drugim lokacijama.

- Grad se dosta proširio i infrastruktura ne dozvoljava postavljanje dodatnih nadzemnih kontejnera, jer nema prostora, a podzemni su po standardima i namjeni dosta funkcionalniji. Ne zauzimaju veliki površine, zapremine su pet kubika i mogu da prime dosta veće količine smeća nego nadzemni koji su zapremine tri kubika maksimalno - kaže Bajić.

Osim toga, ističe on, nema raznošenja smeća i neugodnih mirisa, ali i estetski bolje izgledaju. Dodao je da je grad olakšao investitorima tako što ih oslobađa rente ukoliko postave podzemni kontejner.

- Tim se stimulišu investitori da u Banjaluci postave što veći broj podzemnih kontejnera i dosta ih se zbog te olakšice prijavilo. Oni ne mogu biti postavljeni u svim dijelovima grada, ali ćemo se potruditi da tu akciju nastavimo - kazao je Bajić.

Banjalučanka Dragana Orlović koja živi u naselju Paprikovac/Mjesec, kaže da građani u Romanijskoj ulici ne mogu da prođu od smeća i da bi podzemni kontejneri bili odlično rješenje.

- To je odlična ideja, jer bi riješili probleme u mnogim naseljima, koji muku muče sa odlaganjem smeća. Nadam se da će to uskoro biti realizovano, posebno u našoj ulici, koja je mjesecima zatrpana u smeću - kazala je Orlovićeva.

Cilj

Novi nadzemni i podzemni kontejneri postavljeni su u junu preko puta parka “Mladen Stojanović” i u ulicama Nikole Pašića i Srpskoj.

Tada su iz Gradske uprave najavili da je cilj da u narednih nekoliko mjeseci bude postavljeno 30 podzemnih i 50 novih nadzemnih kontejnera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana