Podijeljena mišljenja o Ćiriličnom parku: Niče staza, drveće ostaje

Katarina Šaponja
Podijeljena mišljenja o Ćiriličnom parku: Niče staza, drveće ostaje

BANjALUKA - Nezadovoljni građani okupili su se juče na takozvanom Kupusištu, gdje niče Ćirilični park, ističući da je riječ o betonizaciji zelene površine, dok gradske vlasti tvrde će zelenilo ostati i da nijedno stablo neće biti uklonjeno ili oštećeno.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je juče je obišao radove, rekao je da će biti izgrađena betonska staza, da će drveće ostati i da će biti postavljene instalacije u obliku ćiriličnih slova, tvrdeći da će budući Ćirilični park biti jedna od najljepših zelenih oaza u centru.

On je istakao da se svi radovi sprovode u skladu sa propisima.

- Ovo je park i muzej na otvorenom. Sve će ostati isto uz jednu stazu širine 1,6 metara, ostaje svako drvo i sadimo dodatna, ostaju klupe i dodajemo nove - kazao je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, uz to će se u parku nalaziti 30 ćiriličnih skulptura od prirodnih materijala uklopljenih u ambijent, koje su radili banjalučki umjetnici i svako slovo moglo je da bude kupljeno od strane zadužbinara.

- Slova će biti kao rekviziti, odnosno svako slovo će biti zanimljivo za dječiju igru, te ko god dođe u Banjaluku moći će vidjeti naša prelijepa ćirilična slova, kojima čuvamo naše pismo - naveo je gradonačelnik.

S druge strane nezadovoljni građani tvrde da se radi o nelegalnoj gradnji i poručuju da ne žele betonizaciju ove zelene gradske površine.

- Tražimo da se park vrati u prvobitno stanje. Smatramo da se vodi nelegalna gradnja. Regulacioni plan je od danas na javnom uvidu, a oni već kopaju - rekao je Dario Adamov, član Odbora za zaštitu Kupusišta.

Sanda Vukojević iz Odbora za zaštitu parka Kupusište kaže da ova lokacija ne može da podnese 30 instalacija visine dva metra te da je to najveća zamjerka građana okupljenih u ovu građansku inicijativu. Napominje i da je način na koji su radovi započeti vrlo diskutabilan.

Betonizacija

Gradonačelnik je ocijenio da su priče o betonizaciji smiješne, s obzirom na to koliko se gradi parkova u Banjaluci u protekle četiri godine.

- Od 2010. godine imali smo dva ključna zahtjeva mještana koji žive ovdje u samom centru grada, od kojih je jedan gradnja vrtića i drugi da površina na ovoj lokaciji, tzv. Kupusište, bude uređena - rekao je Stanivuković.

On je istakao da je Kupusište jedna od najboljih lokacija.

- Jedan od razloga je što se radi o centru grada, a drugi što se ovdje nalazi Konzulat Srbije i ima smisla da se na ovom lokalitetu nalazi Ćirilični park - istakao je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana