Pod lupom rad Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju u Banjaluci

Danijela Bajić
Pod lupom rad Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju u Banjaluci

BANjALUKA - Roditelji čija djeca nastavu pohađaju u Centru za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora u Banjaluci nezadovoljni su radom rukovodstva te ustanove koje u pitanje dovodi i dijagnozu koju su ljekari dali, zbog čega su čak zatražili i pomoć Ombudsmana za dječja prava.

Oni smatraju da se sa djecom ne radi adekvatno i da im se ne posvećuje dovoljno pažnje.

Prema riječima jednog od roditelja, direktor ove ustanove Saša Tatić je često arogantan i uz povišen ton i lupanje šakom po stolu razgovara sa njima. Jedna od majki je, priča ovaj nezadovoljni roditelj, čije je ime poznato redakciji “Glas Srpske”, pretrpjela strašne uvrede, a najviše su je, tvrdi, pogodile direktorove riječi da se ne vrti svijet samo oko djece sa poteškoćama u razvoju.

- Ne mogu riječima opisati kako teče razgovor direktora sa nama roditeljima. Tu bude vike, galame i svaki put vrti jednu te istu priču, kako nemaju mogućnosti, jer resorno ministarstvo ne izdvaja dovoljno novca za ovu ustanovu, a problem je i nedostatak stručnog kadra - kazao je nezadovoljni roditelj, koji tvrdi da se prvi čovjek ove ustanove ponaša kao da je to njegova svojina.  

Dodao je da nije rijedak slučaj zastrašivanja roditelja koji imaju bilo kakve primjedbe na rad ove ustanove u smislu da ukoliko im se ne sviđa uvijek mogu otići u Centar “Zaštiti me”.

- Bilo je i situacija kada je roditeljima samo znao saopštiti da škola više ne želi njihovo dijete, jer ne može da prati nastavu i ne zanima ga učenje. Ogorčeni smo ovakvim rukovodstvom, kao i njegovim stavom i ponašanjem - ističe ovaj roditelj. 

Ombudsman za djecu Gordana Rajić istakla je za “Glas Srpske” da su još u novembru dobili pismo roditelja čiji mališani idu na nastavu u ovu ustanovu.

- Odmah smo se obratili Republičkom pedagoškom zavodu iz kojeg su, imajući u vidu primjedbe koje su roditelji naveli, istakli da smatraju da je potrebno detaljno izvršiti uvid u rad centra, zbog čega su angažovali veći broj inspektora i drugih saradnika. Taj nadzor biće sproveden tokom ovog mjeseca. Po završetku tog procesa imaćemo pravu informaciju, nakon čega ćemo odlučiti o sljedećim koracima - kazala je Rajićeva.

Direktor Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Banjaluka Saša Tatić, koji je na čelu ove ustanove već osam godina, na optužbe roditelja istakao je da samo radi po propisima.

- Meni je veoma žao roditelja, ali postoji protokol po kojem se svi moramo ponašati. Ja moram da štitim i svoje kolege, nisu oni roboti. Svi oni imaju pravo na bolovanje, usavršavanje i odmor sa svojom porodicom. Svaki dan na nastavu dođe više od 100 učenika koji skaču, vrište, samopovređuju se. Zaposlenima u ovoj ustanovi nije lako - kazao je Tatić i dodao da je u centru zaposleno 15, uglavnom mladih ljudi.  

Dodao je da roditelji imaju velika očekivanja, dok je realnost potpuno drugačija.

- Riječ je o dva ili tri roditelja koji nisu zadovoljni radom ove ustanove. Oni očigledno imaju neke svoje interese koje nama ne govore - rekao je Tatić.

Prema njegovim riječima, sva djeca u ovoj ustanovi imaju isti tretman i zaposleni su dužni da pišu nalaze i mišljenje te da primjećuju određene stvari.

- Ovo je ustanova u kojoj djeca uče da čitaju i pišu ako mogu, a ako ne mogu onda se obraćamo drugim saradničkim službama da ponude odgovarajuće rješenje, jer mi trošimo resurse za neke stvari koje apsolutno ne mogu da funkcionišu. Nismo mi dužni da obezbijedimo osobu koja će da šetka dijete po ustanovi cijeli dan - kazao je Tatić i dodao da je nemoguće objasniti pojedinim roditeljima da nije riječ o ustanovi za čuvanje djece koja nisu za obrazovanje.

Nalaz i mišljenje

Saša Tatić kazao je da u radu sa jednim djetetom učestvuje četiri do pet stručnjaka, koji pišu nalaz i mišljenje koje direktor potpisuje i prosljeđuje dalje.

- Postoji prvostepena komisija centara za socijalni rad i svaki nalaz i mišljenje možemo da oborimo. Ako se vidi da dijete više nije za školovanje, postoji opcija da se isključi iz nastave u neki dnevni centar. Međutim, nismo se nikome do sada žalili, ali takvih slučajeva imamo dvadesetak, jer nam je žao roditelja koji nemaju kasnije gdje da vode svoju djecu - kazao je Tatić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana