Pod lupom 2.000 stabala u Banjaluci

Sanja Amidžić
Pod lupom 2.000 stabala u Banjaluci

Banjaluka - Analiza zdravstvenog stanja oko 2.000 stabala na području grada planirana je u toku ove godine, a obuhvatiće drvorede koji ugrožavaju bezbjednost građana i objekata. Pod lupom stručnjaka biće stabla čija starost prelazi 100 godina.

Ovo je "Glasu Srpske" potvrđeno u Gradskoj upravi.

Istaknuto je da će analiza drvoreda biti urađena u ulicama Mladena Stojanovića, Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Skendera Kulenovića, Miloša Obilića, Pere Krece, Mirka Kovačevića, Cara Lazara, Jovana Dučića, Kralja Petra Drugog Karađorđevića, Stepe Stepanovića i Kozarskoj.

- Posljednja studija zdravstvenog stanja drvoreda u gradu urađena je 2001. godine i obuhvatila je stabla u devet ulica. Imajući u vidu da su drvoredi trenutno najugroženija kategorija zelenila grada na Vrbasu, ove godine biće urađena analiza njihovog zdravstvenog stanja i prijedlog mjera zaštite. To je neophodno da ne bismo dolazili u situaciju da se stara stabla obrušavaju u prijete bezbjednosti građana - kazali su u Gradskoj upravi i dodali da će u toku iduće sedmice početi i sađenje novih stabala, dok je u martu planirano sađenje i drugog zelenila.

- Zamjena stabala počeće u ulici Zdrave Korde u naselju Nova varoš, gdje će biti zasađeno osam sadnica jasena - rekli su u Gradskoj upravi i dodali da će sađenje biti nastavljeno i u naseljima Starčevica i Obilićevo.

Portparol "Tamarisa" Slađana Bumbić-Damjanović je rekla da na području grada tokom jedne godine bude oštećen veliki broj starih, ali i novozasađenih stabala.

- Drveće tokom zime najviše ošteti snijeg, a ljeti suša. Pored nepovoljnih vremenskih uslova stabla često budu uništena i u saobraćajnim nesrećama, a veliku štetu im nanose i nesavjesni pojedinci - kazala je Bumbić-Damjanović.

Ona je dodala da je u toku orezivanje stabala i uklanjanje polomljenih grana u naseljima Centar jedan i dva.

Stanovnici najvećeg grada Srpske kažu da se gradsko zelenilo posljednjih godina sve više uništava.

- Drvoredi, koji su stari i po stotinu godina, sve više propadaju, a nove sadnice se često lome i čupaju. Ne znam zašto nekome smeta drveće. Poznato je da je zelenilo ukras Banjaluke, odnosno njen zaštitni znak - kazala je mještanka Borika Jovanka Miljuš.

Sječa

Na području grada u toku prošle godine ukupno je uklonjeno 15 starih stabala.

- Zbog oštećenja koja su nastala najčešće lomljenjem grana, orezano je oko 20 stabala, a sa mnogih su uklonjene oštećene grane - kazali su iz Gradske uprave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana