Počinju radionice "Zajedno možemo sve"

GS
Počinju radionice "Zajedno možemo sve"

BANjALUKA - U organizaciji HO „Partner“, a u okviru projekta „Zajedno možemo sve“, danas, 9. oktobra u prostorijama ovog udruženja biće održana radionica uzajamne podrške sa korisnicima, kao i jedna od psiho-edukativnih radionica sa zaposlenim njegovateljima i personalnim asistentima.

Riječ je o projektu, koji  Humanitarna organizacija „Partner“ realizuje uz finansijsku podršku Grada Banjaluka, a u okviru projekta biće održano ukupno 10 radionica uzajmne podrške, supervizije, kao i psiho-eduaktivnih radionica.

-Humanitarna organizacija „Partner“ u kontinuitetu radi na obezbjeđivanju uslova u zajednici za samostalan život lica sa invaliditetom, kao i pružanju podrške starim i iznemoglim licima. Ovog puta podršku ovoj kategoriji pružamo kroz aktivnosti u okviru projekta „Zajedno možemo sve“, čija realizacija je u toku – poručili su iz ove organizacije.

Kako su naveli, u okviru projekta biće organizovana dva tipa radionica koje su namijenjene korisnicima usluga personalne asistencije i pomoći u kući, kao i njegovateljima i personalnim asistentima koji pružaju ovu uslugu na terenu.

-Kroz svakodnevni rad i komunikaciju sa našim korisnicima došli smo do zaključka da većina korisnika zagovara neku formu okupljanja, na kojoj bi bilo prilike da se sretnu sa istima, ili sličnima sebi, da razmijene iskustva, razgovaraju o problemima koji ih tište, čuju rješenja za neke probleme koji su i njihovi problemi. To je bio dovoljan razlog da organizujemo radionice koje smo formalno nazvali „Radionice uzajamne podrške“ – pojašnjavaju iz HO „Partner“

Dodaju da su ovakve radionice neophodne prvenstveno zbog toga što njihovi korisnici vrlo često nemaju kome adresirati svoje probleme, osjećaju se odbačeno, nemaju adekvatu priliku na kojoj će u „neobaveznoj“ formi pričati o običnim svakodnevnim temama koje ih muče, gdje jednostavno imaju priliku da budu saslušani, da se njihov glas čuje, da dobiju podršku, da razmijene iskustva, te podsjećaju da je suština uzajamne podrške u razumijevanju i empatiji kroz razmjenu iskustava.

– Primarni cilj grupa uzajamne podrške jeste razmjena iskustava i razumijevanje, dok je sekundarni cilj ovdje raditi na jačanju pojedinaca učesnika da se u budućnosti i oni sami profilišu i steknu vještine da budu „uzajamni pomagači“. Na ovaj način se širi mreža uzajamne podrške i daje doprinos dugoročnoj održivosti ovog vida podrške ranjivim grupama koje zastupamo – kažu u HO „Partner“.

Drugi tip radionica su radionice supervizije kao i psiho-edukativne podrške za njegovatelje i personalne asistente.

-Cilj supervizije jeste da se stvori podržavajuće okruženje za zaposlene koji će da razmjenjuju svoja iskustva sa terena. Pored toga, cilj ovih radionica je i da zaposleni unapređuju svoje komunikacijske vještine, koje će kasnije primjenjivati u direktnom radu sa korisnicima, kao i da obrade druge važne teme kao što je reagovanje u stresnim situacijama – navode iz „Partnera“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana