Počinju prijave za kartice: Povoljnija kupovina za penzionere i roditelje u Banjaluci

Katarina Šaponja
Počinju prijave za kartice: Povoljnija kupovina za penzionere i roditelje u Banjaluci

BANjALUKA - Penzioneri i lica starija od 65 godina od sutra se mogu prijaviti za „kartice prijateljstva“, a od četvrtka porodice sa malom djecom za „kartice za zdravo djetinjstvo“.

Banjalučani će kroz povoljniju kupovinu u više od 20 prodajnih objekata na području grada, poput „Moje apoteke“, „Nešković“ benzinskih pumpi, te marketa „Zoki komerc,“ uz ovu pogodnost, od sada moći ostvariti značajne uštede.

Izjavio je ovo gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković istakavši da ova inicijativa predstavlja još jedan korak ka poboljšanju kvaliteta života u Banjaluci.

- Penzioneri i roditelji djece od rođenja do polaska u školi moći će da ostvare značajne popuste na razne proizvode i usluge, uključujući artikle u trgovinama mješovitom robom, bijelom tehnikom, benzinske pumpe i apoteke – istakao je Stanivuković.

Kako kaže, u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama, uspjeli su da obezbijede povoljnije uslove za sugrađane.

– Svaka kuća u Banjaluci koja ima penzionera ili dijete moći će ostvariti značajne uštede. Hljeb koji inače košta dvije KM sada će koštati jednu KM, a mlijeko će biti po cijeni od 1,6 KM umjesto 2,20 KM. Iako ne možemo direktno uticati na inflaciju i cijene, kroz ove kartice smo uspjeli ublažiti inflatorne efekte i krize – naglasio je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, korisnici kartica mogu ostvariti prosječnu uštedu od pet do 20 odsto na kupovine, a neki popusti dosežu i do 50 odsto.

- Kroz ove kartice naši građani će uštedjeti znatne sume. Prosječno, na svakih 1.000 KM potrošnje, imaće 200 KM uštede – objasnio je gradonačelnik.

Za primjer je naveo apoteku “Moja apoteka” koja nudi šet odsto popusta na cijeli asortiman, kao i radnju sa bebi opremom gdje će auto sjedalica za dijete, koja inače košta 400 KM, sada koštati 250 KM uz karticu, dok će kolica od 1.000 KM biti jeftinija za 300 KM.

On je istakao da je ponosan na ovu incijativu jer donosi velike uštede, te da ako penzioner uštedi jednu penziju od besplatnog prevoza, kroz ovo će štedjetti tri penzije.

Gradonačelnik je pozovao sve penzionere i lica starija od 65 godina, ali i roditelje da se prijave za ove kartice.

- Naši penzioneri već od sutra, 30. jula u svim mjesnim zajednicama i u prostorijima bivšeg Vojnog odsjeka mogu predati zahtjev za izdavanje „kartice prijateljstva“ – pojasnio je Stanivuković.

Kada je riječ o roditeljima male djece, kako kaže, oni će već u četvrtak, 1. avgusta u 18 časova u Parku „Mladen Stojanović“, dobiti rješenja o povećanju subvencija za privatne vrtiće, a uz to će moći da se prijave za „Kartice zdravog djetinjstva“ uz koje će moći ostvariti popuste na bebi opremu, hranu i ostale potrepštine u određenim radnjama.

Zajedno sa gradskom administracijom u realizaciju ove nove mjere aktivno je bio uključen i Preduzetnički centar Banjaluka, a jedan od osnivača i koordinator ovog centra, Nebojša Drinić kazao je da je uloženo mnogo truda i energije kako bi se obezbijedilo što veće učešće društveno odgovornih kompanija odnosno da budu dio jedne šire priče koja treba da olakša svakodnevni život našim penzionerima.

- Važno je istaći da naš grad sa razlogom nosi epitet „Banjaluka je porodica“, jer kroz sve mjere podrške građanima to i te kako i pokazuje. Još jednom smo pokazali odlučnost da našim penzionerima olakšamo život, da im pošljemo poruku da nisu zaboravljeni – istakao je Drinić.

Sekretar Udruženja penzionera Milanko Zec izrazio je zahvalnost za ovu novu mjeru i zahvalio u ime penzionera grada Banjaluke.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu iznos penzija, svaka podrška je i te kako dobrodošla, te je zahvalio svima koji su na ovom radili zajedno sa Udruženjem penzionera, ističući da do sada nije bilo prigovora na ovu akciju.

- Ova podrška je posebno značajna onim sugrađanima koji imaju penziju 300 ili 400 KM te pozivam i druge donosioce odluka da dođu i razgovaraju sa nama i ponude nam podršku, kako bi naše građane u trećoj životnoj dobi učinili srećnijim i zadovoljnijim – kazao je  Zec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana