Počinje zaprašivanje komaraca: Uredna dvorišta tjeraju krvopije

Katarina Šaponja
Počinje zaprašivanje komaraca: Uredna dvorišta tjeraju krvopije

Zaprašivanje larvi odraslih komaraca trebalo bi da počne kroz deset dana ukoliko to vremenske prilike dozvole, a njihovo suzbijanje obaviće ekipe “Eko-bela” u ranim jutarnjim i večernjim časovima.

Ovo je kazao direktor “Eko-bela” Vladimir Šušnjar koji je apelovao na građane da svoje zelene površine redovno održavaju i da na vrata i prozore stave mreže protiv komaraca. Posebno je savjetovao mještanima iz prigradskih naselja i sela da isušuju lokve u dvorištu. U ovim naseljima su problem i kanali sa zadržanom vodom, jer su to idealna mjesta za razmnožavanje komaraca.

- Veliki problem predstavlja i to što ima mnogo kuća u kojima niko ne živi, kao i ljudi koji rade u inostranstvu te većinu ljeta nisu ovdje i onda u takvim dvorištima trava raste i do metar visine, što je idealno stanište za komarce - rekao je Šušnjar.

On je naglasio da komaraca najviše ima u onim dijelovima grada gdje trava nije pokošena.

- Osim vode, to je jedno od njihovih staništa. Oni sada izlaze iz trave i opalog lišća u parku ili šumi koje stoji od prošle godine - ističe Šušnjar.

Na pitanje da li na našim područjima ima komaraca koji prenose bolesti, naročito tigrastih, Šušnjar je odgovorio da ih ima, ali ne u znatnom broju.

- Komarce hvatamo u klopke, onda ih smrznemo i poslije napravimo identifikaciju koje sve vrste postoje - pojasnio je on.

Kako kaže, ove klopke bi trebalo da budu postavljene do kraja sedmice kako bi utvrdili brojnost, ali i vrstu komaraca koji egzistiraju na području našeg grada.

Šušnjar je istakao i prirodne metode borbe protiv komaraca, preporučujući građanima da sade biljke koje odbijaju ove insekte.

- Lavanda i ruzmarin su biljke broj jedan koje su dobre u borbi protiv komaraca, ali i kao neki lijek. Isto tako, biljka koja odbija komarce, a koju sami možete posaditi, je majčina dušica - kaže Šušnjar.

Osim problema sa komarcima, Šušnjar je upozorio na povećan broj krpelja ove godine. On je dodao da se mještani žale na krpelje, te iako ne znači da je svaki krpelj zaražen, bolesti koje prenose mogu imati veoma ozbiljne posljedice.

- Planiramo da riješimo ovaj problem jer imamo nabavljenu hemiju i svi preduslovi su ispunjeni, potrebno je samo da se dogovorimo sa gradom - kazao je on dodajući da će im predložiti da prostori na kojima će biti suzbijani krpelji budu pokošeni.

Nadležni su takođe upozorili pčelare da tokom suzbijanja komaraca preduzmu odgovarajuće mjere kako bi zaštitili svoje pčele, a koje se sastoje u natkrivanju pčelinjih društava kartonima, najlonom ili nekim drugim priručnim sredstvima. Ove mjere su neophodne kako bi se smanjila populacija komaraca i krpelja i zaštitilo zdravlje građana.

- Čim utvrdimo tačan raspored zaprašivanja komaraca, javnost će biti blagovremeno obaviještena - istakao je Vladimir Šušnjar.

Ženke

Ženke komaraca su krvopije koje napadaju ljude i sisaju krv da bi mogle da polože jaja. One polažu između 150 i 400 jaja na određena mjesta, gdje će se izleći komarci. Ženke komaraca žive nešto duže od mjesec, dok mužjaci žive kraće.
Komarci čak imaju i omiljenu krvnu grupu. U pitanju je nulta krvna grupa ili grupa nula. Pretpostavlja se da je razlog za to poseban miris koji osobe s tom krvnom grupom imaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana