Počinje uništavanje larvi komaraca

Aleksandar Stojanović
Počinje uništavanje larvi komaraca

Uništavanje larvi komaraca na području grada, uglavnom duž rijeka i stajaćih voda, počeće ove sedmice, jer se prema prognozama stručnjaka tada očekuje da će sa kišnim periodom početi i širenje ovih napasnih insekata.

Kazao je to direktor preduzeća “Eko-bel” Vladimir Šušnjar, čija firma je zadužena za ovaj posao već duži niz godina.

On je dodao da trenutna situacija što se tiče komaraca nije kritična.

- Ugovor s gradom je već potpisan i očekujemo da uđemo u posao već ovih dana. Larve ćemo da uništavati uglavnom uz vlažna područja gdje se razmnožavaju, a to su obale duž riječnih tokova, bare i druge stajaće vode, gdje se javlja najveći broj komaraca - rekao je Šušnjar.

Prema njegovim riječima, zaprašivanje odraslih jedinki komaraca na području čitavog grada biće vršeno sredinom juna, kada je udarni period.

- Drugi tretman očekuje se krajem jula ili početkom avgusta, kada se takođe bilježi veće prisustvo ovih insekata. Zaprašivanje se sprovodi na teritoriji čitavog grada, s tim da prednost imaju naselja gdje je prijavljeno veće prisustvo. O svim ovim aktivnostima građani će, kao i do sada, biti obavještavani i na zvaničnoj stranici grada, kao i putem medija - istakao je Šušnjar.

Savjetovao je građane da izbjegavaju da u svojim dvorištima imaju predmete ili dijelove tla gdje se zadržava voda, poput starih automobilskih guma, kanti i saksija sa vodom te apelovao na stanovnike da postavljaju zaštitne mrežice na prozore.

- Komarci se uvijek skupljaju oko vode pa tako građanima savjetujem da ne zadržavaju vodu u saksijama na balkonima, a mještanima manjih naselja da isušuju lokve koje se eventualno stvore - kazao je on.

Mještanka Obilićeva Andreja Marinković rekla je da je prošle godine prisustvo komaraca bilo veliko te da se nada da će ove godine oni biti na vrijeme istrijebljeni, odnosno da će se njihovo prisustvo svesti na minimum.

- Živim u blizini plaže kod Zelenog mosta i, pored brojnih oprašivanja, situacija je prošle godine bila nepodnošljiva. Pojavili su se već u maju, a tokom čitavog ljeta im nismo im mogli stati u kraj. Ove godine, doduše, nisam ih još primijetila i nadam se da će ih biti manje nego lani, ali i da će nadležne službe na vrijeme reagovati - istakla je Marinkovićeva.

Krpelji

Što se tiče krpelja, direktor preduzeća “Eko-bel” Vladimir Šušnjar je rekao da njihovo preduzeće posjeduje svu potrebnu opremu za suzbijanje i smanjivanje broja krpelja na biološki prihvatljiv nivo.

- Najviše ih ima u parkovima i manjim šumama na području grada, a zbog njihovog lošeg uticaja važno je da se građani čuvaju i redovno pregledaju nakon boravka u prirodi. Što se nas tiče, mi čekamo saglasnost grada da krenemo u njihovo suzbijanje - zaključuje Šušnjar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana