Počinje trka za Džejmsa Bonda

Priredila: Mirna Pijetlović
Počinje trka za Džejmsa Bonda

Njujork - Najpoznatiji tajni agent Džejms Bond vraća se na veliko platno u novembru ove godine u filmu "Spektra" i ukoliko bude pratio šablon "Kazina Rojal", "Zrna utjehe" i "Skajfola" koji su zaradili više od dvije milijarde dolara na blagajnama, i ovaj, četvrti Bond sa Danijelom Krejgom biće hit.

Ono šta će uslijediti poslije premijere moglo bi da ostavi studio "Soni", koji je distributer prethodna tri filma, prilično "promućkanim", pišu američki mediji.

"Spektra" je posljednji film u okviru dogovora "Sonija", MGM-a i produkcije "Eon", kompanija koje kontrolišu prava na franšizu. Trio je uživao u plodnoj saradnji od ponovnog pokretanja franšize 2006. kada je Krejg izabran da igra Bonda.

Holivud sada bruji o tome da su MGM i "Eon" spremni da serijal ponude drugom studiju.

Predsjedavajući "Sonija" Tom Rotman je rekao da je ova kompanija sjajno prošla sa Bondom i da će se, zajedno sa svima ostalima, nadmetati za prava. MGM je odbio da komentariše ove izvještaje.

Eventualni kraj ugovora o distribuciji Bonda dolazi u teškom trenutku za "Soni". Studio se tek nedavno oporavio od hakerskih napada, a Rotman je naslijedio Ejmi Paskal na čelu filmske grupacije "Sonija".

Ljudi bliski kompaniji pokušavaju da umanje finansijski značaj gubitka prava na distribuciju Bonda. "Soni" je, prema dogovoru sa MGM-om 2011, u "Kazinu Rojal" i "Zrnu utjehe" imao udio od 50 odsto koji je za "Skajfol" pao na 20 odsto plus honorari za distribuciju.

- Iako je taj posao "sladak", finansijske posljedice nisu toliko značajne - rekla je osoba bliska studiju "Soni".

Pa ipak, Bond otvara mogućnosti studiju da dodatno zaradi na drugim franšizama, privlačenjem talenata i materijala.
"Soni" uz Bonda ima "Spajdermena", serijal koji po treći put pokušavaju da ožive, kao i žensku verziju "Istjerivača duhova" koji će, ako dobro prođe na blagajnama, sigurno podstaknuti studio da snimi nastavak.

Za sada ostaje neizvjesno šta će se dalje dešavati sa Bondovim serijalom. 
- To je jedna od vodećih franšiza. Ne postoji studio na svijetu koji ne bi pristao na to da taj serijal uzme za sebe - kaže analitičar Pol Dergarabedijan.

Od svih studija, izdvajaju se dva - "21st Century Fox", koji ima dugu vezu sa MGM-om i "Vorner", koji je distribuisao više MGM-ovih filmova, uključujući "Hobita".

Na ličnom planu MGM i VB imaju bliske veze - predsjedavajući "Vornera" Kevin Cudžihara je blizak prijatelj predsjedavajućeg MGM-a Gerija Barbera.

Sudbina svakog novog ugovora o distribuciji na kraju zavisi od sudbine MGM-a koji je bankrotirao 2010. i uspio da se oporavi zahvaljujući investicijama kako drugih studija, tako i različitih grupacija.

Zanimljivo je i da MGM posjeduje najveću filmsku biblioteku u Holivudu. Među 4.000 naslova su i "Kad jaganjci utihnu", "Dobar, loš, zao", "12 gnjevnih ljudi", što je "Soni" iskoristio i na tržište izbacio blurej format koji je potpuno istisnuo konkurentski, "Tošibin" HD-DVD. Prihodi od biblioteke su se u posljednje vrijeme uvećali i MGM sada od nje ima godišnji prihod od oko 300 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana