Počinje sanacija rupa na saobraćajnicama

Igor Pilipović
Počinje sanacija rupa na saobraćajnicama

Banjaluka - Sanacija udarnih rupa na saobraćajnicama u gradu koje su nastale tokom zime trebalo bi da počne narednih dana, a najkasnije iduće sedmice.

Potvrdio je ovo načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković i dodao da će radovi početi u centru grada te da će se širiti prema periferiji.

- Trenutno obilazimo teren kako bismo utvrdili kakvo je stanje pojedinih saobraćajnica i na osnovu toga ćemo utvrditi plan sanacija - kazao je Novaković i dodao da će za ove poslove biti zaduženo preduzeće "Niskogradnja".

Za održavanje i rekonstrukciju lokalnih i nekategorisanih puteva i sanaciju klizišta na saobraćajnicama u ovoj godini planirano je ukupno 1,8 miliona KM. Od ove sume, za održavanje asfaltnih i makadamskih saobraćajnica biće izdvojeno 750.000 KM, a za održavanje i sanaciju klizišta 400.000 KM. Za rekonstrukciju lokalnih i nekategorisanih puteva planirano je 650.000 KM.

Predsjednik Savjeta građana mjesne zajednice Starčevica Đorđe Knežević požalio se na stanje u ulici Srpskih ustanika.

- Mislim da je ova ulica trenutno jedna od najgorih u gradu, jer je više puta prekopavana pa krpljena i pojavilo se dosta rupa - rekao je Knežević.

U prigradskom naselju Vrbanja muku muče sa glavnom ulicom.

- Kada je rađena kanalizacija, nije u dobro stanje vraćena saobraćajnica pa su nastale rupe. Neke od njih su i obilježene i na toj traci nemoguć je saobraćaj pa onda vozila moraju prelaziti u drugu traku - rekao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Vrbanja Bogdan Marjanović.

Po riječima Milenka Jaćimovića, predsjednika Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, najgore stanje je u naselju Obilićevo u ulici Stevana Bulajića. Loše stanje je i u ulicama Milana Radmana, Pave Radana, a ima i ulica gdje je došlo i do slijeganja kolovoza.

- U prigradskim naseljima loše stanje je u Kuljanima i Priječanima. Prva kuljanska ulica je u katastrofalnom stanju - kazao je Jaćimović.

U 2015. godini na redovno održavanje asfaltnih i makadamskih saobraćajnica te lokalnih i nekategorisanih puteva potrošeno je 520.000 KM.

Bezbjednost

Milenko Jaćimović je rekao da su udarne rupe jedan od značajnih elemenata koji utiče na bezbjednost u saobraćaju, odnosno na nastanak saobraćajnih nesreća.

- Nekada je teško utvrditi uviđajem da je udarna rupa kriva za saobraćajnu nesreću, ali iz izjava vozača možemo vidjeti da je taj faktor značajan uzrok nesreća. Zbog toga je važno da one budu sanirane - kazao je Jaćimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana