Počinje sanacija još pet klizišta

Danijela Stokanić
Počinje sanacija još pet klizišta

Banjaluka - Sanacija pet klizišta u ulicama Braće Miletić, Vojvode Uroša Drenovića, Bilećkoj, Karađorđevoj i na putu Debeljaci - Gavranići, koja su nastala usljed prošlogodišnjih poplava, trebalo bi da počne ove sedmice.

Kako su objasnili u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, izvođač radova je izabran i u toku je priprema ugovora za sanaciju ovih klizišta. Ukupna vrijednost svih radova je oko 270.000 maraka.

- Nadam se da će nam vrijeme dozvoliti da što prije završimo i ove projekte - rekao je načelnik ovog odjeljenja Zoran Novaković.

Podsjetio je da je na području grada evidentirano 150 aktivnih klizišta, od čega se njih 85 nalazi na privatnim parcelama.

- U protekom periodu sanirana su 32 klizišta, u šta je uloženo više od dva miliona KM. Odroni zemlje nam predstavljaju veliki problem, jer dok se jedni saniraju, pojavljuju se drugi. Međutim, da bi se sanirala preostala klizišta na javnoj infrastrukturi, koja su i prioritet, potrebno je blizu tri miliona maraka - istakao je Novaković.

Dodao je da je prošle godine iz budžeta grada u sanaciju klizišta uloženo oko 370.000 maraka. Pored toga, u saradnji sa preduzećem "Vode Srpske" uloženo je još oko 930.000 maraka. Takođe, i u godini na izmaku planirano je još milion maraka.

- Samo za sanaciju klizišta u ulici Veljka Mlađenovića i dva klizišta na putu za Ponir, koja su bila jedna od većih, uloženo je oko 650.000 KM. Takođe, sanirano je i veliko klizište u ulici Manjačkih ustanika u naselju Srpske toplice - naglasio je Novaković.

Takođe, i u ulici Zdravka Dejanovića u naselju Česma zabilježeno je nekoliko klizišta, a grad je u njihovu sanaciju do sada uložio blizu 200.000 maraka.

- U pitanju su značajna sredstva i očekujemo da ćemo imati i razumijevanje Vlade Republike Srpske da nam i dalje pomaže u sanaciji klizišta. U toku je priprema programa i vidjećemo šta će moći biti realizovano naredne godine - zaključio je Novaković.

Debeljaci

U sklopu investicionog održavanju mostova završena je sanacija propusta u Ponirskoj ulici u naselju Debeljaci. Za ove radove je bilo zaduženo preduzeće "Prijedorputevi". Stari prelaz odnijele su prošlogodišnje majske poplave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana