Početak gradnje mosta u Docu kruna ovogodišnjih investicija: Ulaganja u kapitalne projekte 50 miliona KM

Nevena Reljić
Početak gradnje mosta u Docu kruna ovogodišnjih investicija: Ulaganja u kapitalne projekte 50 miliona KM

BANjALUKA - Za izgradnju mosta u naselju Dolac, budućeg simbola grada, ove sedmice biće potpisan ugovor sa izvođačem radova, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Kako je naveo, projekat izgradnje budućeg mosta u Docu je veoma kompleksan i odvijaće se u više faza.

Postupak javne nabavke za izbor izvođača radova sprovela je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) putem koje je obezbijeđen dio sredstva za realizaciju ovog kapitalnog projekta.

Cilj je da tokom ove građevinske sezone počne realizacija prve faze projekta, a to je izgradnja prelaza preko rijeke Vrbas, odnosno kolskog mosta i izlaza na Mačvansku ulicu.

- Inače, ulaganja u kapitalne projekte ove godine trebalo bi da budu do 50 miliona KM, što bi trebalo ovu godinu da učini jednom od najuspješnijih po ulaganjima u javne radove - ocijenio je Radojičić.

Od krupnih projekata istakao je gradnju mosta u Srpskim toplicama, koja je u završnoj fazi, novu dvoranu na Starčevici i početak radova na novoj dvorani na Laušu, nove vrtiće u Lazarevu, na Petrićevcu i dograđeni dio "Ježeve kućice", višenamjenske objekte na Laušu i Petrićevcu, moderne saobraćajnice kroz Šargovac, Priječane i prema Motikama, više kružnih tokova, istočnu aveniju i veliki investicioni ciklus ulaganja u rješavanje snabdijevanja vodom domaćinstava širom grada.

On je naglasio da je urađeno i više nego što se očekivalo.

Kako je ranije objasnio načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, postupak izbora izvođača radova sprovodi Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) te je postupak pri kraju.

- Grad će u međuvremenu pribaviti građevinsku dozvolu, da bi izabrani izvođač bio odmah uveden u radove - naveo je Sandić.

Prema njegovim riječima, projekat izgradnje budućeg mosta u Docu je veoma kompleksan i zahtijeva temeljne pripreme pa smatra da će biti potrebno više od pet faza za izgradnju, kako je prvobitno planirano.

- Prva faza obuhvata izgradnju desnog obalnog stuba, gdje nemamo problema sa imovinsko-pravnim odnosima te pripreme za izgradnju samog mosta. Projektna dokumentacija je završena za ovaj dio mosta, a trenutno se radi revizija projekta i pribavljamo potrebne saglasnosti nadležnih institucija - objasnio je Sandić.

Sastanak

Igor Radojičić je naglasio da zbog epidemije nisu uspjeli da sprovedu sve planirane sadržaje iz platforme "Banjaluka ljudskog lica", poput preventivnih zdravstvenih pregleda te onih programa namijenjenih našim starijim sugrađanima i licima sa invaliditetom. Između ostalog za ovu sedmicu najavio i nove sastanke sa predstavnicima različitih sektora koji su najviše pogođeni epidemijom virusa korona.

- Razgovaraćemo s njima i vidjeti da li i na koji način još grad može da im pruži podršku - kazao je Radojičić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana