Početak 2021. godine obilježen povećanjem posjeta turista: Gosti iz Srbije najbrojniji

Aleksandra Todorović
Početak 2021. godine obilježen povećanjem posjeta turista: Gosti iz Srbije najbrojniji

BANjALUKA - Popuštanje epidemioloških mjera i smanjenje broja zaraženih koronom pozitivno se odrazilo na posjetu turista gradu na Vrbasu, a sve veći broj agencija i tur-operatera dovode strane goste i interesuju se za lokalne destinacije.

Potvrdili su ovo za “Glas Srpske” iz Turističke organizacije Banjaluka (TOBL) i dodali da su gosti mahom iz Srbije, što u predpandemijsko vrijeme nije bio slučaj.

- Primjetan je i povećan priliv turista koji traže usluge u našem turističko-informativnom centru. Ovi rezultati su  ohrabrujući, imajući u vidu da su u prva dva mjeseca 2020. godine, kada još uvijek nije bilo pandemije, zabilježeni istorijski maksimumi turističkog prometa - istakli su iz TOBL-a.

Narednih mjeseci očekuju povećanje broja posjeta a očekivanja su da će godina završiti  uspješnijim poslovnim rezultatima.

- Drago nam je da se kulturni događaji ponovo u žiži javnosti. Organizatori svih većih festivala i manifestacija najavljuju pregršt dešavanja, tako da se Banjaluka vraća na mapu “grada događaja” što će sigurno privući turiste i unaprijediti atraktivnosti destinacije - istakli su iz TOBL-a.

Rekli su da će se prvi put organizovati veliki festival “Banja Luka fest” koji je trebalo da se održi prošle godine.

 - Od početka pandemije primjetan je manji broj stranih gostiju što ranije nije bio slučaj.  Uzrok toga su bile zatvorene granica i otežane procedure putovanja - dodali su iz TOBL-a.

Planirane si i različite aktivnosti na razvoju proizvoda u ruralnim dijelovima, kao što su Banjalučka transferzala, tvrđava Zvečaj, penjalište Ljubačić, jezero Manjača.

- Uskoro započinjemo novu promotivnu kampanju koja ima za cilj privlačenje turista iz regije i dijaspore – zaključili su iz TOBL-a.

Prema statističkim podacima, u prva četiri mjeseca 2021. godine evidentirano 11.288 dolazaka, što je za 15,4 odsto manje nego u 2020. godini (13.350), odnosno 18.498 noćenja ili 10,9 odsto manje u odnosu na 2020. godinu (20.761).

Stranci

Prema riječima iz TOBL-a strani turisti uglavnom prvo razgledaju uži centar grada i tvrđavu Kastel, a zatim u skladu sa afinitetima posjećuju ostale zanimljive lokacije kao što su Samostan Marija Zvijezda u Trapistima, Banj brdo, Etno-selo Ljubačke doline i Krupu na Vrbasu.

- Od aktivnosti na otvorenom  najzanimljiviji su rafting na Vrbasu, vožnja dajakom, pješačenje, brdski biciklizam i penjanje - saopštili su iz TOBL-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana