Počeo novi ciklus preventivnih zdravstvenih pregleda u banjalučkom Domu zdravlja

Srna
Počeo novi ciklus preventivnih zdravstvenih pregleda u banjalučkom Domu zdravlja

BANjALUKA - Na području Banjaluke danas počinje novi ciklus besplatnih preventivnih zdravstvenih pregleda za stanovništvo sa fokusom na kardiovaskularna i maligna oboljenja.

Direktor banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović izjavila je Srni da je plan da ovom akcijom, pod nazivom “Za tvoje dobro”, na inicijativu grada, tokom ove godine bude obuhvaćeno više od 27.000 Banjalučana koji će na jednom mjestu moći da obave više različitih pregleda.

Todorovićeva je navela da je gradskim budžetom za nastavak ove akcije, koja je počela u oktobru prošle godine, planirano 600.000 KM.

Ona je dodala da će raditi u ukupno sedam ambulanti porodične medicine i biće obuhvaćeno 14 mjesnih zajednica.

Do 1. juna biće organizovani pregledi u ambulanti porodične medicine u Poliklinici za 18.000 stanovnika mjesnih zajednica Centar jedan i dva i Bulevar. Pacijenti će dobiti poziv iz ambulante porodične medicine.

Todorovićeva je objasnila da su projektom uglavnom obuhvaćeni pacijenti koji ne dolaze često na preglede, te apelovala da se jave timovima porodične medicine u Poliklinici i provjere da li su obuhvaćeni projektom.

Ona je istakla da će nakon toga do kraja godine biti organizovani pregledi za mještane od 18 do 70 godina u ambulantama porodične medicine u mjesnoj zajednici /MZ/ Karanovac, te i MZ Ljubačevo, kao i u Borkovićima za mještane Borkovića i Bistrice.

“U ambulanti porodične medicine Piskavica pregledi će biti organizovani za mještane te i MZ Gornja Piskavica, u Vrbanji za mještane te i MZ Debeljaci, a u MZ Kola i Stričići za mještane ovih i MZ Pavići”, navela je Todorovićeva.

Ona je podsjetila da je u okviru preventivnih aktivnosti u prošloj godini od 6. oktobra do 23. decembra pregledano ukupno 1.286 građana, od kojih je 78 upućeno na dodatnu dijagnostiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana