Počeo festival „Kozara etno”: Na okupu čuvari tradicije iz Srpske, Srbije, Češke, Paname...

GS
Počeo festival „Kozara etno”: Na okupu čuvari tradicije iz Srpske, Srbije, Češke, Paname...

BANjALUKA - Uz tradicionalnu muziku, igre i razna takmičenja, sinoć je otvoren 19. po redu „Kozara etno 2024” festival.

Ova manifestacija, koja već dugi niz godina ima za cilj da kroz festivalsku autonomnost njeguje tradiciju i sačuva običaje različitih krajeva, ove godine baš kao i prethodnih okupila je učesnike iz različitih dijelova svijeta.

Tako će posjetioci u narednih nekoliko dana imati priliku da osjete duh Kozare i Potkozarja, ali i Paname, Češke i Grčke.

Ovogodišnjoj manifestaciji prisustvovao je i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je u svom govoru čestitao organizatorima na istrajnosti i volji da iz godine u godinu, na tradicionalan način promovišu našu kulturu, tradiciju i običaje, saopštila je Gradska uprava.

Osvrnuo se i na dolazak učesnika iz raznih dijelova svijeta u prelijepu Piskavicu.

-Šarenilo nošnji, kultura, tradicija, muzike i igara — tako bi se u samo par riječi mogao opisati 19. po redu „Kozara etno” festival. Manifestacija koja je okupila čuvare tradicije i kulture iz daleke Paname, Češke, Grčke i naše bratske Srbije predstavlja Piskavicu, Banjaluku i cijelu Republiku Srpsku u najljepšem svjetlu. Hvala Mirku Arambašiću i KUD-u “Piskavica” koji svojom upornošću, ljubavlju prema otadžbini i velikim entuzijazmom čuva našu kulturu i običaje, a ujedno, kroz ovaj prelijepi festival, promoviše naš grad širom svijeta – poručio je gradonačelnik.

Iskoristio je priliku i da naglasi da je Banjaluka ovog vikenda centar kulturnih manifestacija.

-”Banjaluka fest” i “Kozara etno festival” doveli su do toga da se u našem gradu traži krevet više i na to smo izuzetno ponosni – zaključio je Stanivuković.

„Kozara etno” festival biće nastavljen i danas, 6. jula te je ovaj dan rezervisan je za sjajnu zabavu u sklopu „Akvane”, dok će treći dan festival biti na Trgu Krajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana