Počelo jesenje čišćenje grada

Danijela Stokanić
Počelo jesenje čišćenje grada

Banjaluka - Postavljanjem kontejnera i čišćenjem slivnika u Krfskoj ulici u naselju Obilićevo, počela je jesenja akcija čišćenja i uređenja grada.

Početak akcije, koja će trajati do kraja mjeseca,  ozvaničili su gradonačelnik Slobodan Gavranović i direktor komunalno preduzeća "Čistoća" Aleksandar Bajić.

Gavranović je rekao da je će se akcija, koja se odvija prema planu Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, provoditi u dvije faze.

- Do subote, 25. oktobra građani  iz gradskih i seoskih mjesnih zajednica otpad mogu odlagati na desnoj obali Vrbasa, a od 21. do kraja mjeseca, otpad će biti prikupljan iz mjesnih zajednica uz lijevu obalu Vrbasa - kazao je Gavranović.

Dodao je da će akcija biti sprovedena u saradnji sa građanima, školama, ustanovama i udruženjima, te uz koordinaciju sa mjesnim zajednicama i preduzećima "Čistoća" i "Eko euro tim", koja će obavljati odvoz otpada.

- Osnovni cilj akcije je da se spriječi stvaranje divljih deponija, te da se prikupi i iznese što više krupnog otpada, starih stvari i opalog lišća. Pored toga, otpada i smeća iz rijeka i potoka, te svake druge vrste otpada koji opterećuje i zagađuju našu životnu sredinu - istakao je Gavranović.

On je apelovao na građane da se uključe u akciju, te da smeće iznesu na vidna mjesta, kako bi ga komunalne službe mogle pokupiti.

Bajić je kazao da su kontejneri zapremine pet kubnih metara, mobilni i da će biti postavljeni na vidna mjesta.

- Kontejneri će biti postavljeni nekoliko dana na jednoj lokaciji, i građani će moći iznijeti komunalni otpad  - rekao Bajić.

Dodao je da će ovo preduzeće biti maksimalno angažovano na čišćenju grada za vrijeme akcije.

- Pojačaćemo i broj mašina na terenu ali i broj ljudi koji će učestvovati u čišćenju - naveo je Bajić.

Važno je napomenuti da građani mogu iznositi sav komunalni otpad, izuzev građevinskog.

Proljeće

U proljećnoj akcija čišćenja i uređenja grada, koja je trajala od 31. marta do 18. aprila, prikupljeno 411 tona otpada. Akcija jesenjeg čišćena i uređenja grada prvi put je organizovana prošle godine i tada je prikupljeno 170 tona otpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana