Počeli "Banjalučki etno dani"

GS
Počeli "Banjalučki etno dani"

"Banjalučki etno dani", koji objedinjuju dvije internacionalne manifestacije - "Kozara etno" i "Festival srpskog folklora", počeli su danas i trajaće do nedjelje, 7. jula.

Mladen Šukalo iz Turističke organizacije grada Banjaluka rekao je Srni da će obje manifestacije okupiti više od 500 učesnika.

On je naveo da su "Banjalučki etno dani" počeli defileom učesnika u mjesnoj zajednici Piskavica, srcu potkozarske kulture i tradicije.

Šukalo je istakao da posjetioce u naredna tri dana očekuju brojne zanimljive manifestacije.

On je naglasio da će se večeras u Piskavici predstaviti brojni domaći proizvođači rukotvorina i suvenira, te učesnici iz šest zemalja - Paname, Grčke, Bugarske, Slovačke, Srbije i BiH.

Predviđeno je i održavanje radionice na temu "tambura tronošca", te je u skladu sa tim predviđen performans za djecu i odrasle koji će obogatiti program.

U Vodenom parku "Akvana" biće održan "Etno za djecu" u okviru kojeg će biti organizovana takmičenja za djecu, koja će imati priliku i da uče tradicionalni ples "pleteno kolo" i sviraju tambure tronošce, specifičan instrument sa Kozare.

U okviru etno-fjužn programa prvi put u Banjaluci će nastupiti Etno-džez grupa "Nejkd" iz Srbije.

Na "Festivalu srpskog folklora 2024", za koji je zadužen Ansambl narodnih igara i pjesama "Veselin Masleša", nastupiće oko 400 izvođača iz šest zemalja - Srbije, Bugarske, Grčke, Slovačke, Paname i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana