Počela trka za upis 410 djece u vrtiće

Katarina Šaponja
Počela trka za upis 410 djece u vrtiće

BANjALUKA - Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje raspisao je konkurs za upis 410 mališana.

Kako su pojasnili iz Centra, u cjelodnevni boravak biće upisano 400 djece starosti od jedne godine do polaska u školu, dok će desetoro mališana, koji imaju od tri do šest godina, biti upisano u poludnevni boravak.

Konkurs za upis u banjalučke vrtiće je otvoren juče i trajaće do 22. jula, a za to vrijeme od dokumentacije je potrebno dostaviti prijavu na konkurs, potvrdu o zaposlenju oba roditelja te rodni list djeteta.

Prema riječima direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Petra Jokanovića, bodovanje se vrši pri zahtjevu za upis djeteta u vrtić, nezavisno od konkursa, te za svaki mjesec čekanja do konkursa ostvaruje se po jedan bod.

- Na te bodove dodaje se deset bodova po zaposlenom roditelju, a mogu se ostvariti i pogodnosti zbog nekih drugih kriterijuma kao što su nacionalne manjine i porodice sa troje i više djece - pojasnio je Jokanović i dodao kako treba da nekim dokumentom to i potvrde da bi ostvarili dodatnih pet bodova.

Kako kaže, ukoliko u porodici postoji neko teže oboljenje među njenim užim članovima, onda uz dokumentaciju kojom će to potkrijepiti ostvaruju dodatnih deset bodova, te ukoliko je neko samohrani roditelj, potrebno je rješenje Centra za socijalni rad kako bi stekli 15 dodatnih bodova.

- Imamo i pogodnosti za višečlane porodice pored bodovanja, pa su tako oni koji imaju četvoro ili više djece trajno oslobođeni plaćanja vrtića, a ukoliko u porodici sa troje djece sva pohađaju vrtić, onda je za prvo dijete potrebno platiti 115 KM, za drugo 99 KM, a treće je oslobođeno plaćanja - rekao je Jokanović.

Ističe da mjesečne cijene za svu ostalu djecu za sada ostaju iste, jer ne postoji trenutno najava iz Gradske uprave da će doći do korekcija, a i kapacitet ostaje isti.

- Što se tiče radnog kadra, imamo ga dovoljno, jer se 410 djece ispisalo iz vrtića zbog polaska u školu, pa su se samim tim ta mjesta otvorila za nove kandidate - istakao je Jokanović i dodao da su vrtići na koje roditelji najduže čekaju “Kolibri” u naselju Lazarevo, “Neven” na Obilićevu, te “Radost” na Kočićevom vijencu.

Banjalučanin koji već godinu čeka da kćerku upiše u jedan od javnih vrtića, Brane Babić, kazao je da ovaj put ima više nade da će se to i ostvariti.

- S obzirom na to da sam za godinu dana čekanja ostvario dosta bodova, a takođe i na osnovu invaliditeta stečenog u ratu, kao i toga što sam prošle godine odbijen, smatram da bi ove godine trebalo da uspijem kćerki obezbijediti mjesto u javnom vrtiću - rekao je Babić i dodao da bi to bila olakšica za njegov kućni budžet.

Godišnji odmor

Javni vrtići odlaze na kolektivni godišnji odmor koji će biti od 15. do 26. jula, a tokom tog perioda cijena boravka biće umanjena za 30 odsto.

Petar Jokanović je istakao da, ako roditelji odmor planiraju u nekom drugom periodu, te ako dijete tada ne bude išlo u vrtić duže od 10 radnih dana, cijena se takođe smanjuje za isti postotak.

- U skladu sa ugovorom koji smo potpisali, roditelji imaju pravo na ostvarivanje popusta pri korišćenju godišnjeg odmora - kazao je Jokanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana