Počela sezona pripremanja zimnice: Ne žale truda i para za ajvar

Tamara Bubnjević
Počela sezona pripremanja zimnice: Ne žale truda i para za ajvar

Sezona pripreme zimnice kuca na vrata, a domaćice brižljivo biraju svaku papriku “rogu” kako bi i ove zime imale ukusan ajvar. Zato je juče Nova pijaca vrvila od kupaca.

- Još uvijek nisam kupila paprike za ajvar koji planiram da pravim, ali planiram, jer to radim u septembru svake godine. Cijene paprika, patlidžana. bijelog luka od kojih pripremam ukusni namaz variraju i veće su skoro duplo nego lani, a s obzirom na platežnu moć tražim najpovoljniji odnos kvaliteta i cijena. Ulje je poskupjelo, a  cijena sirđeta koji ide u ajvar je jedino ostala  na nivou prošlogodišnjih. Nema sumnje da će pored truda i rada, zimnica uticati i na kućni budžet, ali  neću žaliti ni za čim ako dobijem kvalitetan ajvar. Domaće je, što bi naš narod rekao,  najbolje - rekla je domaćica Danica Savanović sa Petrićevca.

Na štandovima kupci mogu izabrati najbolju opciju za sebe, biraju da li će paprike kupiti u vrećama, gajbama ili kartonima.

Dugogodišnja prodavačica povrća, koja nije željela da joj objavimo ime, objasnila je da se ne može žaliti na prodaju, ali da je promet “osrednji” i da čekaju sredinu septembra, jer tada sugrađani najviše kupuju.

- Posljednje četiri godine se bavim prodajom povrća na pijaci. Kupci su već počeli kupovati povrće za zimnicu. Moram priznati da korona nije imala nikakav uticaj na prodaju - rekla je ona za “Glas Srpske”.

Objasnila je da je ono što utiče na promet i cijene količina robe na tržištu.

- Ovih dana promet varira iz dana u dan. Jedan dan kada je robe previše sve bude jeftino, a nekada kada fali robe bude sve skuplje - ispričala je ona.

Dodala je da se ovo najbolje može vidjeti po kupovini paprike.

- Cijena paprike roge varira i zavisi od toga da li je uvezena iz Makedonije, sa juga Srbije i drugih zemalja ili je domaća. Kupci biraju najčešće vrećice, koje plate od pet do šest KM, ali zna se desiti da cijena vrećice  bude i četiri KM, kilogram je oko dvije KM – zaključila je prodavačica.

Po nekim receptima za dobar ajvar često idu i feferone, a građani ih mogu pronaći u vrećicama od 1,5 kilogram po cijeni od šest KM.

Žute paprike moguće je kupiti i ove godine u kartonu i on košta od 16 do 17 KM, zavisno od težine. Cijena patlidžana je na svim štandovima između marku i marku i po po kilogramu.

Rezervna opcija

Za one koji neće praviti domaću zimnicu i u marketima je bogata ponuda. Gotovi ajvari u marketima variraju od pet do devet KM, a tegla od kilograma kiselih krastavca može se kupiti za tri KM. Tu je moguće kupiti i nove teglice za pakovanje ajvara ili flaše za domaći paradajz sos.

- Mi imamo dobru prehrambenu industriju, ali to je za mene uvijek druga odnosno rezervna opcija – rekla je Tešićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana