Počela rekonstrukcija raskrsnice na zapadnom tranzitu

Danijela Stokanić
Počela rekonstrukcija raskrsnice na zapadnom tranzitu

Banjaluka - Putari od juče izmještaju pješačke prelaze sa kružnog toka na zapadnom tranzitu, odnosno na raskrsnici za naselje Lauš.

Postojeći prelazi su bili preblizu ovoj važnoj saobraćajnoj žili kucavici, a time je bila ugrožena bezbjednost pješaka.

Kako su objasnili u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, za ove radove koje izvodi preduzeće "MG mind" iz Mrkonjić Grada, iz gradskog budžeta izdvojeno je 25.000 maraka.

- Planirano je da izmještanje pješačkih prelaza bude završeno u narednih 30 dana. Cilj ovih aktivnosti je da budu smanjene gužve na kružnom toku, ali povećana bezbjednost pješaka - rekli su u ovom odjeljenju.

Dodali su da će prelazi sa sve četiri strane biti pomjereni unazad.

- Tako će, prije pješačkog prelaza, više automobila moći da se zaustavi prilikom izlaska iz kružnog toka, a da pri tome ne utiču na odvijanje saobraćaja u kružnom toku - naglasili su u ovom odjeljenju.

Građani, koji svakodnevno koriste ovu dionicu puta, nisu krili zadovoljstvo zbog izmještanja pješačkih prelaza kod kružnog toka.

- Kako bih pustio nekog da prođe, kada stanem pola automobila stoji usred kružnog toka, čime je ugrožena kako moja, tako i bezbjednost pješaka - rekao je vozač Dejan Čovičković.

Mještanka naselja Lauš Isidora Lukić ističe da svakodnevno prolazi vozilom na kružnom toku kod "Energomonta".

- Čim se pojave pješaci na prelazu, napravi se zastoj i gužva, ali ni mnogi vozači ne znaju pravila skretanja na kružnom toku, što stvara haos - kazala je Lukićeva.

U Udruženju za bezbjednost saobraćaja su pozdravili namjere Gradske uprave da na ovaj način bude povećana bezbjednost pješaka na pomenutom pješačkom prelazu.

- Odranije su postojale određene primjedbe na blizinu pješačkih prelaza kružnom toku i mi smo prije samog puštanja u funkciju pomenute raskrsnice upozoravali na taj problem - objasnio je predsjednik Udruženja Milenko Jaćimović.

Dodao je da se iza vozila, koje vozač zaustavi kako bi propustio pješaka, napravi kolona, odnosno iza njega stane drugo vozilo, koje faktički blokira jednu saobraćajnu traku, a odmah iza njega treće blokira drugu traku i nastaje pravi kolaps.

- Institucije koje gazduju putevima i ulicama u gradu treba da prilikom projektovanja kružnih tokova posebnu pažnju obrate na udaljenost pješačkih prelaza, kako kasnije ne bi došlo do nepotrebnog ulaganja - poručio je Jaćimović.

Starčevica

Prema riječima Milenka Jaćimovića, u gradu ima još nekoliko kružnih tokova gdje su pješački prelazi preblizu raskrsnicama.

- Recimo, ništa bolja situacija nije ni u ulici Majke Jugovića u naselju Starčevica - rekao je Jaćimovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana