Počela realizacija projekta “Čista energija u javnim institucijama”: Škole dobijaju nove kotlovnice

Katarina Šaponja
Foto: Gradska uprava

BANjALUKA - Osnovna škola “Đura Jakšić” i Poljoprivredna škola dobiće nove kotlovnice koje će biti izgrađene u okviru projekta “Čista energija u javnim institucijama”.

Direktor OŠ “Đura Jakšić” Darko Tomić je istakao da će peć na čvrsto gorivo biti zamijenjena sa peći na pelet koja će biti automatizovana.

- Sam pelet će dolaziti u velikim vrećama, a spremnik će biti takav da se sedam dana može grijati, a da se za to vrijeme ne mora sipati dodatan pelet - pojasnio je Tomić.

Kako kaže, dolazi i do promjene grijnih tijela u školi koja su bila u veoma lošem stanju, a treba da posjeduju i termostatik pa će se temperatura u čitavoj školi moći izjednačiti.
- Mi smo i do sada imali dobro grijanje, ali nije bilo ravnomjerno, a sada će doći do uštede energije te će biti optimalna temperatura za rad i za učenje djece - istakao je Tomić i dodao da škola nikada sama finansijski ne bi mogla da iznese ovaj projekat, a nakon 40 godina zamjena radijatora je došla u pravo vrijeme.

Riječ je o donaciji Ambasade Češke Republike u BiH, dok se projekat realizuje sa Češkom razvojnom agencijom, čijim je predstavnicima gradonačelnik iskazao zahvalnost što su dio jednog ovakvog projekta koji je od velikog značaja - ne samo za ovu školu, nego i za cijeli grad.

- Radovi na grijanju će se raditi u ovoj i u Poljoprivrednoj školi, a akcenat je na zaštiti životne sredine. Naime, zaštita životne sredine je jedna od najvažnijih agendi Banjaluke, zato i gradimo parkove, bavimo se alternativnim načinima prevoza i slično. Posao u školi “Đura Jakšić” je zaista značajan, a izvođači radova će se potruditi da to bude gotovo do druge polovine septembra, pred početak sezone grijanja - rekao je Stanivuković.

Zahvalio je predstavnicima Češke ambasade i Češke razvojne agencije, koji su svojom donacijom u iznosu od više od 1,5 miliona maraka omogućili realizaciju ovog značajnog projekta.

Direktor preduzeća “Grijanje invest” Ljubiša Tanić istakao je daje uvjeren da će škola “Đura Jakšić” spremno dočekati novu sezonu grijanja, na radost svih nastavnika, đaka, ali i njihovih roditelja.

- Nakon skoro godinu dana aktivnosti na pripremi projektne dokumentacije i detaljnoj kontroli te dokumentacije sa gradom, nakon završetka školske godine pristupili smo samoj realizaciji izvođenja radova - rekao je Tanić.

Kako kaže, prije nekoliko dana izvršili su demontažu opreme u kotlovnici, stare kotlove koji su koristili neekološki energent ugalj su demontirali, kao i dotrajale radijatore. 

- Trenutno vršimo montažu novih ventila i radijatora, a naručena je i ključna oprema te se nadamo da ćemo radove unutar škole završiti za vrijeme trajanja raspusta i da ćemo dočekati spremno novu sezonu grijanja u ovoj školi - kazao je Tanić.

Projekat

Direktor kompanije “Kasten” Jirži Bureš poručio je kako je zadovoljan jer se ovakav projekat realizuje u Banjaluci.

- Srećan sam što sa našim lokalnim partnerom “Grijanjem invest” i ovim gradom, uz finansijsku podršku Češke razvojne agencije, imamo priliku da radimo na obnovi grijanih kapaciteta dvije škole u ovom gradu - istakao je Bureš i dodao da su se prvi put ovdje sastali prije godinu dana te se nada da će u septembru sve biti spremno za komforno grijanje u ovim školama, uz korišćenje obnovljivih izvora energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana