Počela obuka iz oblasti prehospitalnog zbrinjavanja trauma

Srna
Foto: srna

BANjALUKA - U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u Banjaluci počela je četvorodnevna edukacija iz oblasti prehospitalnog zbrinjavanja trauma pacijenata (PHTLS) i zaustavljanja krvarenja koja je namijenjena ljekarima i medicinskim tehničarima.

Edukaciju predvodi Edvardo Gatika, glavni zastupnik za ove oblasti u ime Nacionalne asocijacije medicinskih radnika, koji će u narednom periodu formirati i edukativni centar u Republici Srpskoj.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić istakao je da ova zdravstvena ustanova nastavlja sa praksom dovođenja eminentnih stručnjaka iz cijelog svijeta kako bi radili na usavršavanju domaćeg kadra.

"Danas obučavamo naše zdravstvene radnike, a imamo plan da dalje radimo na edukciji zdravstvenog osoblja iz zdravstvenih ustanova širom Srpske i regiona", rekao je Đajić novinarima u Banjaluci.

Edvardo Gatika je izrazio zadovoljstvo što u UKC-u sprovodi kampanju čiji je konačni cilj spasavanje ljudskih života. "Ovdje radim sa izvanrednim timom.

Ovaj program je prvenstveno namijenjen medicinskim profesionalcima, a kasnije i svim građanima širom zemlje koji će sigurno rezultirati velikim brojem spasenih života", naglasio je Gatika.

Gatika je naveo da je ovo početak velike kampanje koja će biti realizovana u BiH, a čiji je cilj to da potrebno znanje za prehospitalno zbrinjavanje pacijenata i zaustavljanje krvarenja bude preneseno svakom građaninu kako bi znao da reaguje i da pomogne unesrećenom.

Organizator edukacije je Resuscitacioni savjet Republike Srpske, čije je predstavnik Biljana Ćurguz istakla da je ovo istorijski trenutak za UKC, zato što počinje saradnja sa organizacijama čiji su kursevi priznati u cijelom svijetu.

"Ono što će se dešavati ova četiri dana je kurs zaustavljanja krvarenja i kurs za prehospitalno zbrinjavanje pacijenata. To je veoma bitno za primarni i sekundarni nivo zbrinjavanja, veoma je bitno za medicinske i nemedicinske radnike, jer će poboljšati kvalitet zbrinjavanja naših pacijenata", objasnila je ona.

Ćurguz je navela da su se edukaciji odazvali i zdravstveni radnici širom Republike Srpske, odnosno kolege iz bolnice Bijeljina, te domova zdravlja Mrkonjić Grad, Banjaluka, Teslić, Bijeljina, Novi Grad i Kostajnica. "Nakon ove obuke, imaćemo široku paletu profesionalaca koji će moći da dijele znanje dalje", dodala je Ćurguz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana