Počela obnova ljetne pozornice tvrđave Kastel

Sanja Amidžić foto: A. Čavić
Počela obnova ljetne pozornice tvrđave Kastel

Banjaluka - Radnici preduzeća “Koto” iz Beograda uklanjaju urušene zidine ljetne pozornice tvrđave Kastel, čime je i zvanično počela rekonstrukcija druge cjeline ovog kulturno-istorijskog spomenika.

Gradilište na Kastelu juče je obišla delegacija grada Banjaluka sa gradonačelnikom Slobodanom Gavranovićem na čelu.

Rukovodilac gradilišta Zoran Miladinović je rekao da će druga faza početi od ponedjeljka i obuhvatiti sanaciju bedema od sjeverne kapije do kule koja je nedavno izgorjela, kao i sanaciju unutrašnjih i spoljnih zidina.

- Planirano je da radovi budu završeni do 11. marta iduće godine, ali ako bude nekih prolongiranja, mi ćemo se truditi da oni budu završeni do zime 2016. godine - kazao je Miladinović.

Dodao je da su predstavnici firme obišli tvrđavu Kastel prije nego što su se prijavili na tender, tako da su upoznati sa činjenicom da ih očekuje ogroman posao, jer je dio tvrđave koji treba da bude saniran u veoma lošem stanju.

Dio sredstva za drugu fazu od milion evra obezbijeđen je iz IPA fondova Evropske unije.

Predstavnici Gradske uprave izjavili su juče da je grad u obnovu devete i druge cjeline Kastela uložio oko dva miliona maraka.

Grad je obezbijedio svu potrebnu tehničku dokumentaciju, izgrađena je trafo-stanica, a u planu je i izgradnja vrelovoda do Kamene kuće.

Predstavnik Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske Milijana Okilj rekla je da je tvrđava Kastel mjesto osnivanja grada i okosnica njegovog urbanog razvoja.

- Godinama se tražio način da se krene u sanaciju ovog značajnog kulturno-istorijskog zdanja za Banjaluku i putem međunarodnog konkursa dobijen je novac, tako da je prva faza obnove počela prije dvije godine - kazala je Okiljeva.

U prvu fazu rekonstrukcije Kastela uloženo je 2,5 miliona evra, od čega je milion evra utrošen za rekonstrukciju Kamene kuće. Rekonstrukcija je obuhvatila i Kulu pet, jedan dio bedema, zatim kompletnu sanaciju kapije sa sjeverne strane te spoljno i unutrašnje opremanje najvećeg dijela tvrđave.

Manifestacije

Gradilište na tvrđavi Kastel obišao je i gradonačelnik Slobodan Gavranović, koji je rekao da će se zbog radova na Kastelu održavanje manifestacija preseliti na drugu lokaciju u gradu.

- O toj temi razgovaraću danas sa rektorom Univerziteta u Banjaluci Stankom Stanićem, da se manifestacije koje su do sada bile organizovane na Kastelu presele u Kampus, dok radovi ne budu okončani - kazao je Gavranović.

 

Prva faza

Rekonstruisana Kamena kuća

Obnovljena Kula pet i dio bedema

Sanirana kapija sa sjeverne strane

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana