Počela kampanja “Udomi ljubav”: Fotografije pasa dostupne na društvenim mrežama

Sara Bojanić
Počela kampanja “Udomi ljubav”: Fotografije pasa dostupne na društvenim mrežama

BANjALUKA - Povodom 4. aprila, Svjetskog dana napuštenih životinja, biće pokrenuta velika akcija udomljavanja pasa pod nazivom “Udomi ljubav”, najavili su iz Gradske uprave.

 

Savjetnica gradonačelnika za medije i šef Tima za komunikacije Tanja Vukomanović kazala je da im je cilj da skrenu pažnju na udomljavanje pasa i prošire svijest o značaju ovog problema.

- Moderno je i plemenito udomiti psa. Bez obzira na rasu, pas će uvijek i bezuslovno pružiti ljubav - kazala je Vukomanovićeva.

Kako je najavila, ove sedmice počeće velika kampanja udomljavanja i svi sugrađani će moći putem sajta grada i društvenih mreža da pogledaju koji su psi trenutno u azilu i da tako pronađu svog ljubimca.

- Organizovaćemo i “dan otvorenih vrata” u azilu, gdje će zainteresovani moći da dođu i na licu mjesta vide sve pse - rekla je Vukomanovićeva.

Istakla je da sklanjanje pasa lutalica sa ulica zahtijeva da ti psi dobiju vlasnika.

- Grad ima cilj da pomogne životinjama, ali i ljudima koji žele da udome psa iz azila, odnosno svima koji žele da na lakši način odaberu ljubimca - naglasila je Vukomanovićeva.

Iz Gradske uprave su istakli da, osim zdravstvenih pregleda, životinje moraju da prođu i test karaktera.

- Svi psi u azilu prođu pregled veterinara, sterilizaciju i obradu protiv vanjskih i unutrašnjih parazita - dodali su iz Gradske uprave.

Podsjetili su da su nedavno svi psi iz neuslovnog azila u Ramićima preseljeni u azil na Manjaču, gdje imaju dobre uslove za život i boravak u ovom privremenom domu.

Iz Udruženja građana “Kerber” kazali su za “Glas Srpske” da svakodnevno rade na poboljšavanju uslova za pse u njihovom azilu.

- Renovirali smo cjelokupan objekat azila čime je završena prva faza radova. Renoviran je krov, okrečeni su svi unutrašnji i spoljašnji zidovi i završen je ispust da se psi mogu slobodno kretati - rekli su iz “Kerbera”.

Dodali su da je u toku druga faza radova.

- Azil će uskoro dobiti klupe, drveće i bazen za pse - kazali su iz “Kerbera”.

Dodali su da u azilu imaju od 25 do 30 pasa.

- S obzirom na kapacitet azila, mi udomljavamo samo teško bolesne i povrijeđene pse - zaključili su iz Udruženja “Kerber”.

Stroga pravila

Iz Udruženja građana “Kerber” navode da detaljno i oprezno provjeravaju uslove u kojima će pas biti nakon udomljavanja.

- Provjeravamo ko su zainteresovani vlasnici psa i u kakvim uslovima žive. Pas mora da ima pristup i dvorištu i kući, što, nažalost, malo ko u potpunosti ispuni - kazali su iz “Kerbera”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana