Počela gradnja mosta u naselju Česma

Srna
Foto: V.Tripić

BANjALUKA- Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je novi most preko rijeke Vrbas u banjalučkom naselju Česma, čija je izgradnja počela danas, dokaz sinergije republičke i gradske vlasti, dodajući da će ukupna vrijednost projekta iznositi preko osam miliona KM.

Dodik je rekao da će grad Banjaluka riješiti imovinske odnose za izgradnju mosta u Česmi, s ciljem ispunjenja potreba građana tog dijela grada.

"Ukoliko sve to riješimo, a vjerujem da će se riješiti, mislimo da će za godinu i po do dvije ovaj most biti izgrađen", istakao je Dodik u obraćanju tokom svečane ceremonije povodom početka izgradnje mosta.

On je rekao da gradnja mosta nije jednostavan posao, navodeći da je za taj projekat Vlada Republike Srpske obezbijedila sedam miliona KM, a da preostala sredstva obezbjeđuje grad.

"Ukupno preko osam miliona maraka, što govori o tome da smo se okupili na važnom projektu. Ja podržavam sve što je u interesu ovog grada i mještana. Radićemo zajedno. Mislim da smo nakon izbora, u koje smo uložili mnogo energije, ipak pokazali sa jedne i sa druge strane značajnu političku zrelost koja treba da okupi nas oko projekata, a ne oko nekih globalnih principa koji su u pravilu uvijek predmet svađe, a ne rješavanja", istakao je Dodik.

Govoreći o velikim planovima za Banjaluku, Dodik je naveo da su bitni projekti i izgradnja osnovne škole u Adi, te nastavak razvoja Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Srpske izgradnjom onkologije, te rekonstrukcijom ginekologije i pedijatrije.

"Tamo će se završiti i izgradnja Srednje medicinske škole, Medicinskog fakulteta, i to će biti jedna kompaktna sredina na ponos ovog grada. Ponosni smo na sve to kao i na činjenicu da ćemo nastaviti dalje da rješavamo komunalne probleme", naveo je Dodik.

On je rekao da je aktuelno pitanje potreba da se Banjaluci obezbijedi dovoljno energije.

"Vjerujemo da Republika Srpska raspolaže sa dovoljno električne energije. Vjerujem da je grad poduzeo, zajedno sa Toplanom, sve mjere da ima dovoljno sirovine za grijanje. Odgovornost je na onima koji to rade. Ne smije se desiti nijedan zastoj i ništa što bi moglo da ugrozi komoditet u ovom gradu što se tiče energije", naglasio je Dodik.

On je rekao da je u planu i izgradnja i dogradnja Aerodroma u Banjaluci, što će omogućiti značajno unapređenje kargo saobraćaja.

Dodik je istakao da je Banjaluka pokazala da može da bude značajna turistička destinacija.

"Moramo da izgradimo multifunkcionalni objekat visoke kulture koji će obuhvatiti izgradnju opere, narodnog i nacionalnog pozorišta, koncertne dvorane i sale za filharmoniju. Mi ćemo to uraditi", rekao je Dodik.

On je naveo da je plan da se na sadašnjoj lokaciji gradskog stadiona izgradi nova zgrada parlamenta, a da se stadion izmjesti na optimalnu lokaciju izvan centra grada.

"Sve se to može dešavati ako zajedno radimo. A ja najavljujem, i svojim prisustvom ovdje potvrđujem da možemo, da gradonačelnik i njegov tim i naš tim, i u gradu i na nivou Republike, zajedno radi na ovim projektima. Uvijek kada se to dešavalo grad je napredovao, uvijek kada je bilo odvajanja grad je stajao", istakao je Dodik.

On je rekao da će Republika Srpska u narednih 20 dana dobiti novu Vladu, da je usvojila Budžet za sljedeću godinu, te da je Srpska stabilna bez i jednog izazova koji bi mogao da ugrozi postojanje i funkcionisanje institucija.

"Mi ćemo zajedno svi u gradu sa republičkim institucijama sjesti i napraviti našu dinamiku za iduću godinu. Vjerujem da će to biti na dobrobit građana", istakao je Dodik.

Dodik je građanima Banjaluke čestitao početak izgradnje novog mosta u Česmi navodeći da je potrebno racionalno rješavati imovinska pitanja u tom projektu.

"U svakakom slučaju, ovaj projekat se neće zaustaviti i most će biti izgrađen", rekao je Dodik.

Vršilac dužnosti direktora "Puteva Republike Srpske" Davor Kostrešević rekao je da izgradnja mosta u Česmi ne bi bila moguća bez zalaganja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Govoreći o tehničkim detaljima mosta, Kostrešević je rekao da se most sastoji od armirano-betonske konstrukcije, osam stubova, dvije saobraćajne trake i dva sloja asfalta.

On je rekao da most sa obje strane obuhvata i biciklističke i pješačke staze.

Kostrešević je dodao da je značaj izgradnje mosta u Česmi i da spoji buduću obilaznicu sa Prijedorske petlje, koja će ići prema magistrali Banjaluka – Čelinac sa jedne strane i zapadni tranzit i brzu cestu sa druge strane.

 

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da će most spojiti dvije obale Banjaluke i ispuniti osmogodišnja očekivanja građana, jer je prethodni most uništen u poplavama.

"Zajedno sa Vladom Srpske i `Putevima Srpske` gradimo jedan od najznačajnijih projekata. Neka bude na zadovoljstvo svih nas", rekao je Stanivuković.

On je naveo da je u razgovoru sa Vladom Srpske dogovoreno da će se u Budžetu Srpske za narednu godinu naći i sredstva za put kroz Česmu.

Svečanoj ceremoniji prisustvovao je predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić, generalni direktor UKC-a Republike Srpke Vlado Đajić i mještani. 

Drinić: Most u Česmi višestruko značajan

Poslije 50 godina Česma će dobiti most čija je izgradnja počela danas. Riječ je o višestruko značajnom projektu za grad Banjaluku.

-Mostovi imaju svoju svrhu, ali i simboliku jer spajaju ljude,naselja i gradove...Spomenici su i svjedoci jednog vremena, a ovo je vrijeme napretka i razvoja našeg grada.

Srećan sam i ponosan što ćemo realizovati još jedan u nizu važnih projekata, pored Sokolskog igrališta, mosta u Trapistima koji će trajno izmjeniti sliku grada Banjaluke, rekao je saradnik za privrednu i regionalnu saradnju Nebojša Drinić.

Dodao je da se u Gradu radi sve više i snažnije s namjerom da Banjaluka postane razvijeniji grad i bolje mjesto za život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana