Plesači “Geme” hip-hopom jurišaju na svjetski podijum

Katarina Šaponja
Plesači “Geme” hip-hopom jurišaju na svjetski podijum

Članovi Plesnog kluba “Gema” uskoro će imati priliku da svoje umijeće i talenat pokažu na svjetskom prvenstvu u hip-hop plesu koje će u Skoplju okupiti 4.900 takmičara.

Mogućnost da među plesačima sa četiri kontinenta u najboljem svjetlu predstave svoj klub i grad imaće 13 članova “Geme” i to pet u dječijoj, šest u juniorskoj i dvije djevojke u seniorskoj kategoriji. 

Trener i koreograf hip-hopa Aco Romanić je rekao da je najbolji plasman koji su do sada postigli polufinale na svjetskom prvenstvu, a sada se, kako kaže, nadaju da će taj rezultat nadmašiti.

- Taj rezultat koji je “Gema” postigla najbolji je u istoriji BiH kada je riječ o hip-hopu, a imamo i velika očekivanja na takmičenju koje se održava od 9. do 15. oktobra - rekao je Romanić i dodao da su plesači veoma uzbuđeni.

Prema njegovim riječima, članovi “Geme” treniraju od četiri do pet puta sedmično, a za ovaj veliki događaj se pripremaju još od maja.

- U junu je bilo prvenstvo BiH, što je ujedno i kvalifikaciono takmičenje za svjetsko, gdje su naši plesači u svim grupnim kategorijama osvojili titule državnih prvaka, a svi solo takmičari su se kvalifikovali i bili pri samom vrhu - istakao je Romanić.

Plesačica koja je svojim trudom i zalaganjem zaslužila priliku da ode na takmičenje Sofija Pejaković već nekoliko puta je učestvovala na svjetskim i evropskim prvenstvima ostvarujući zavidne rezultate.

- Svjetsko prvenstvo je krajnji cilj svakog plesača, te je cijela ova godina posvećena tome. U toku godine radimo na kondiciji i tehnici plesa kako bi bili postignuti što bolji rezultati - pojasnila je Pejakovićeva.

Kako navodi, neophodni su i dodatni treninzi i samostalan rad. 

- Takmičenje poput ovog omogućava nam upoznavanje sa različitim svjetskim kulturama i ljudima, čime širimo svoje vidike i mogućnosti. Na individualnom nivou ovo takmičenje je izazov za sve koji žele da odmjere trud i rad sa najboljima na svijetu - rekla je Pejakovićeva.

Dodala je da plasman ne zavisi samo od forme plesača već i od sreće. 

- Tek kada se to spoji, dobijamo željeni rezultat. Ipak, smatram da je želja za ličnim napretkom najvažnija - zaključila je ona.

Pejakovićeva ističe da nastupa u solo kategoriji te da u hip-hopu ne postoji koreografija, nego se pleše fristajl.

- To je nešto unikatno, što nastaje na sceni u trenutku izvođenja i na čemu se godinama radi. Ples treniram već 14 godina i on je postao veliki dio moje ličnosti i života, te ne mogu bez njega. On je spoj umjetnosti i sporta, nešto što svakom čovjeku treba - kazala je Pejakovićeva.

Ova uspješna plesačica može da se pohvali 13. mjestom na evropskom prvenstvu u seniorskoj kategoriji koje je osvojila prošle godine. 

 UPIS 

Aco Romanić navodi da klub broji više od 400 članova, gdje najmanju grupu pohađaju djeca od četiri godine, a od sedam već kreću da se takmiče.

- Imamo i rekreativne grupe hip-hopa i latino plesova, kao i grupe za polaznike koji imaju više od 50 godina. Do kraja septembra upisujemo nove članove u školu plesa za predškolce, osnovce, srednjoškolce i odrasle - rekao je Romanić i dodao da se časovi održavaju u prostorijama PK “Gema” u ulici Jovana Dučića 23a (Čajavec), a sve informacije moguće je dobiti pozivom na br. 065/729-999 ili putem “Fejsbuk” i “Instagram” stranica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana