“Plavi telefon” pali crveni alarm: Nasilje na internetu sije strah među djecom

Katarina Šaponja
“Plavi telefon” pali crveni alarm: Nasilje na internetu sije strah među djecom

BANjALUKA - Djeca i mladi najčešće pozivaju “plavi telefon” kako bi razgovarali o problemima u vezi sa mentalnim zdravljem, pri čemu su najzastupljenije teme strah i anksioznost, panični napadi, depresija, samopovređivanja i suicidne misli i ideje.

Ovo je istakla koordinatorka ove usluge Maja Kovačević i dodala da su, pored mentalnog zdravlja, česta tema razgovora i nasilje i zlostavljanje, pri čemu je najzastupljenije nasilje u porodici i nasilje putem interneta.

- Isto tako, djeca i mladi često se obraćaju kako bi razgovarali o vršnjačkim i porodičnim odnosima, o problemima u školi te kako bi se informisali o seksualno reproduktivnom zdravlju - kazala je Kovačevićeva.

Prema njenim riječima, u prosjeku tokom jednog mjeseca “plavi telefon” zaprimi po četiri prijave sumnje na nasilje. Kako navodi, u ovoj godini savjetnici “plavog telefona” su odgovorili na oko 4.000 poziva i 1.156 pitanja putem čet savjetovanja.

- Važan podatak jeste i to da je centrima za socijalni rad i ombudsmanima za dječija prava proslijeđeno 34 prijave sumnji na nasilje i suicid kojima je obuhvaćeno 39 osoba - rekla je Kovačevićeva.

Prema njenim riječima, primjetno je kako je u aprilu, maju i junu  ove godine došlo do smanjenja broja poziva.

- Vjerujemo da je razlog za to što je dostupnost “plavog telefona” smanjena sa 13 na osam časova, a u prilogu tome ide i broj propuštenih poziva koje imamo u toku jednog mjeseca - istakla je ona.

Kako kaže, u maju i junu kada su bili dostupni od devet do 17 časova, imali su svaki mjesec između 600 i 650 propuštenih poziva dok je u martu kada su bili dostupni od devet do 22 časa taj broj iznosio 200.

- U toku prošle godine, savjetnici “plavog telefona” su odgovorili na 14.978 poziva i 2.933 pitanja putem e-savjetovanja - istakla je Kovačevićeva i dodala da je nadležnim institucijama proslijeđeno 56 prijava sumnji na nasilje i suicid kojima je obuhvaćeno 26 djevojčica, 22 dječaka, 30 žena i četiri muškarca.

Kako kaže, Udruženje “Nova generacija” organizuje radionice za osnovnoškolce i srednjoškolce na teme iz oblasti mentalnog zdravlja te nasilja i zlostavljanja.

- Imamo veoma lijepu saradnju sa školama te često na poziv samih učenika ili uprave škole sprovodimo radionice i predavanja na teme koje su djeci važne - istakla je ona i dodala kako su u prethodnoj školskoj godini posjetili nekoliko škola u kojima su sa djecom razgovarali o nasilju putem interneta, o anksioznosti,  suicidu i samopovređivanju, o različitostima, empatiji, ali i o zaljubljenosti.

U narednom periodu, kako kaže, planiraju da organizuju radionice u kojima će obrađivati teme koje se tiču nasilja i zlostavljanja.

- Sve radionice sprovodi naš stručni tim kojeg čine psiholozi, s dugogodišnjim iskustvom rada sa djecom te volonteri-savjetnici koji prolaze različite višemjesečne obuke kako bi na što adekvatniji način odgovorili na potrebe djece i mladih - rekla je Kovačevićeva.

Istorija

Uslugu “plavi telefon” pokrenulo je Udruženje “Nova generacija” iz Banjaluke 2013. godine.

- Do danas je zaprimljeno više od 65.900 poziva, preko 7.600 upita putem čet savjetovanja te je nadležnim institucijama upućeno preko 255 prijava sumnji na nasilje nad djecom i odraslim osobama - istakla je Kovačevićeva.

Prema njenim riječima, prilikom zvanja nije potrebno ostavljati lične podatke, a zahvaljujući saradnji s kompanijom “m:tel”, svi pozivi su besplatni bez obzira na mrežu iz koje ih osobe pozivaju.

- Sve aktivnosti “plavog telefona” sprovode se u saradnji sa UNICEF-om u BiH - kazala je Kovačevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana