Plata direktora banjalučke Toplane oko 4.000 KM

Glas Srpske
Plata direktora banjalučke Toplane oko 4.000 KM

Banjaluka - Direktor banjalučke Toplane Mićo Milovanović negirao je juče da je njegova plata 8.000 KM, kako su ovih dana prenijeli neki mediji, već da je oko 4.000 KM, saznaje "Glas Srpske".

Nakon što je gradonačelnik Igor Radojičić zatražio od direktora najvećeg gradskog gubitaša da se hitno izjasni o medijskim navodima, Milovanović mu je juče dostavio listu primanja, u kojoj stoji da je od početka ove godine primao mjesečne neto plate od 3.250 KM do 3.296 KM.

Prema njegovim tvrdnjama, za januar je primio platu od 3.250 KM, februar 3.158 KM, mart 3.296 KM, april 3.158 KM i za maj 3.296 KM. Milovanović je naveo i da, na osnovu ugovora o regulisanju prava i obaveza direktora, pored ove plate ima i poseban mjesečni dodatak od 700 KM, koji mu se isplaćuje polugodišnje.

Izvor "Glasa Srpske" iz Gradske uprave pojasnio je da se iz ovog Milovanovićevog odgovora praktično vidi da je sporni izvod sa platom od 8.000 KM, koji je ovih dana objavljen u pojedinim medijima, autentičan.

- Milovanović u dopisu, upućenom gradonačelniku, nije decidirano pobio medijske tvrdnje o tome da prima platu od 8.000 KM, ali je, u isto vrijeme, potvrdio da na svoju redovnu platu prima i mjesečni dodatak od 700 KM koji mu se isplaćuje svakih šest mjeseci. To, praktično, znači da je moguće da je taj platni izvod istinit, ali da se vjerovatno odnosi na mjesec u kojem mu je isplaćen taj šestomjesečni dodatak. Dakle, ako je sve ovo tačno, on je zaista primao platu od 8.000 KM, ali "samo" dva puta godišnje - navodi izvor iz Gradske uprave.

Prema tvrdnjama izvora "Glasa Srpske", Radojičić se, poslije ove informacije, ne namjerava dalje baviti Milovanovićem i njegovim primanjima, pogotovo što gradski Odsjek za internu reviziju nema zakonsku nadležnost da kontroliše poslovanje "Toplane", jer je to, po zakonu, dužnost Glavne službe za reviziju javnog sektora.

- Iako zvuči apsurdno, grad ne može da izvrši reviziju poslovanja "Toplane", pa samim tim ni da provjerava kolika je direktorova plata. Sa svoje strane, može samo da izvrši reviziju sredstava koje im, eventualno, uputi kao poseban grant, odnosno da provjeri da li je taj novac namjenski trošen - tvrdi izvor "Glasa Srpske".

Radojičić je u nekoliko navrata iznosio podatke da je gubitak gradske "Toplane" negdje blizu 90 miliona KM.

Milovanović

V.d. direktora gradske "Toplane" Mićo Milovanović kazao je da je u odgovoru gradonačelniku Igoru Radojičiću detaljno objasnio strukturu primanja.

- Pod punom odgovornošću, materijalnom i krivičnom, tvrdim da su to tačni podaci. Ugovorom o regulisanju prava i obaveza v.d. direktora određen je poseban dodatak na platu od 700 KM koji se isplaćuje polugodišnje i taj ugovor, pored direktora, potpisuje Nadzorni odbor. Plata direktora i svih zaposlenih u "Toplani" nepromijenjena je od 2005. godine. Rukovođenje "Toplanom" sam preuzeo 2012. godine i naslijedio sam postojeću situaciju - kazao je Milovanović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana