Planinarski dom "Šibovi" raj za ljubitelje prirode

Ilijana Božić
Planinarski dom "Šibovi" raj za ljubitelje prirode

BANjALUKA - Planinarski dom "Šibovi", smješten u zelenoj oazi sa koje se pruža panoramski pogled na cijeli grad, nakon pauze od deset godina ispunjen je planinarima i ljubiteljima prelijepog pejzaža koji svaki slobodan trenutak koriste za uživanje u čarima prirode.

Ova vazdušna banja vikendom je prepuna roditelja i djece, mladih i starih koji uživaju u pikniku, roštilju i šetnji, a uređene biciklističke i planinarske staze pravi su raj za kampere i planinare.

Član Upravnog odbora Planinarskog društva "Kozara" Branislav Antonić, kojeg smo zatekli u obnovljenoj kućici na jednom od omiljenih izletišta u gradu na Vrbasu, kaže da je mnogo truda uloženo u restauraciju.

- Krajem 2018. godine dobili smo dom, koji je bio prilično devastiran i zapušten. Krov je prokišnjavao, a bili su uništeni i zidovi. Zahvaljujući projektu "Via Dinarica" i volonterskom radu naših članova uspjeli smo da ga uredimo - rekao je Antonić.

Istakao je da je planinarski dom osposobljen da primi goste, te da raspolaže sa 20 ležajeva i deset pomoćnih mjesta, tako da grupa od 30 ljudi može tu da prenoći.

- Novi ambijent doma, koji podrazumijeva i kuhinju, biće otvoren svakim danom osim ponedjeljka i utorka. Ovo je prvi planinarski dom u gradu, a cilj nam je da napravimo i dječije igralište.

Planiramo da ogradimo dom kako bismo zaštitili prirodu, jer nesavjesni građani parkiraju vozila i bacaju smeće - istakao je Antonić i dodao da je sljedeći korak uređenje mjesta za kampovanje i roštiljanje.

Mještani su zadovoljni što konačno mogu da uživaju u ljepotama prirode, izvedu djecu na čist vazduh, druže se sa prijateljima, te prošetaju ljubimce.

- Skoro svaki dan dođem i uživam u miru i tišini. Ovdje pronalazim lijek od svakodnevnog stresa, a uz čaj porazgovaram sa ljudima - rekla je Milanka Aleksić.

Rekreativac Danilo Marić kazao je da obožava da svrati u planinarski dom kako bi se odmorio od svakodnevnog hoda poznatim stazama na Šibovima.

Planinari prenoćište u domu plaćaju deset KM, prijatelji Planinarskog društva "Kozara" 15, a ostali 20 maraka.

 

PLANOVI

Branislav Antonić je kazao da Planinarsko društvo "Kozara" ima u planu da organizuje kulturno-umjetnička dešavanja i radionice.

- Razmišljamo da pripremimo projekcije dokumentarnih filmova o planinarenju i biciklizmu. Organizovaćemo radionice o biciklizmu, preživljavanju i orijentaciji u prirodi, te upoznavanje sa florom i faunom. Plan nam je da okupimo što više ljudi, a pozivamo sve sugrađane da dođu i uživaju u prirodi, jer mir i tišina koji ovdje vladaju lijek su za svakoga - rekao je Antonić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana