Planinari rasuti u previše društava

Danijela Stokanić
Planinari rasuti u previše društava

Banjaluka - Na području grada registrovano je osam planinarskih društava i klubova, za koje je iz gradske kase prošle godine izdvojeno 7.000 maraka, dok za ovu godinu tačan iznos novca još nije poznat.

Zbog ovolikog broja društava planinari su morali da osnuju savez da bi mogli računati na pomoć službe grada.

Predsjednik gradskog Planinarskog saveza Duško Blažić ističe da je osam planinarskih udruženja previše za jedan grad.

- Mislim da bi na nivou grada jedna-dvije organizacije ovog tipa bile sasvim dovoljne - kazao je Blažić.

Prema njegovim riječima, novac koji odobre gradske vlasti na godišnjem nivou za ova društva gradski Planinarski savez je podjednako raspoređivao na svih osam organizacija.

- Svakoj od njih je dospijevalo po nekoliko stotina maraka, što je nedovoljno za njihovo funkcionisanje i rad - istakao je Blažić.

PD "Kozara", jedno od najstarijih društava u gradu i Republici Srpskoj, osnovano 1936. godine i broji više od 150 članova, prošle godine je od Saveza dobilo oko 300 maraka.

- Osim toga, pripalo nam je i 500 KM koje smo dobili naknadno namijenjenih za Banjalučku transverzalu u sklopu proslave grada - rekao je član Upravnog odbora ovog društva Zoran Bursać.

On ističe da tih 300 maraka nije dovoljno ni za telefonske pozive koje društvo obavlja u sklopu svojih redovnih aktivnosti, a kamoli za nešto drugo.

Iz Administrativne službe kažu da se u skladu sa Programom finansiranja sporta i fizičke kulture za Savez odobrava novac u skladu sa dinamikom punjenja budžeta, a po pismenom zahtjevu Saveza njima se i doznačava.

- Služba grada je u prošloj godini Savezu odobrila 7.000 maraka, a godinu ranije 5.000 maraka - rekao je samostalni stručni saradnik za sport u službi grada Dragan Babić.

S obzirom na to da još nije usvojen Program finansiranja sporta i fizičke kulture za tekuću godinu, još nije poznato na koliko novca iz gradske kase mogu da računaju planinari.

- Planinari 2010. godine nisu dobili novac od grada jer još nisu bili udruženi u savez. Tada su samo članovi Planinarskog društva "Kozara" dobili 500 maraka povodom Dana grada, 22. april - rekao je Babić.

Klubovi i društva

Na području grada djeluju Planinarsko-alpinističko-orijentacioni klub "Banjaluka", planinarska društva "Poštar", "Kozara", "Manjača", "Gora", Planinarsko-alpinistički klub "Samit", Penjački klubovi "Edžtreme" i "Solo".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana