Plaćanje parkinga SMS-om putem svih operatera

Igor Pilipović
Plaćanje parkinga SMS-om putem svih operatera

Banjaluka - Korisnici usluga mobilnih operatera "Eronet" i "BH Telekom" kao i drugih provajdera ubuduće će moći da plate parking na području grada putem SMS poruka, što do sada nije bio slučaj, saznaje "Glas Srpske". Ova novina uvedena je 1. juna.

- Cijene karata i brojevi za slanje SMS poruka su isti kao kod "m:tel" mreže. Mogućnost plaćanja parkinga na ovaj način do sada su imali samo korisnici "m:tela" - kazali su u Odsjeku za parkinge i garaže u Gradskoj upravi.

Plaćanje putem drugih provajdera koji imaju mreže mobilne telefonije biće regulisano između njih i "BH Telekoma".

- Manji operateri idu preko "BH Telekoma" i s njima će oni to riješiti - rekao je izvor blizak Gradskoj upravi.

Na području grada na parkinzima kojima upravlja Odsjek za parkinge i garaže nalaze se 104 parking automata.

Prema ranijim informacijama iz Gradske uprave, prošle godine na gradskim parkinzima zabilježeno je 2,68 miliona parkiranja.

- Od toga je 1,19 miliona parkiranja plaćeno SMS porukama što svjedoči o tome koliko je ovaj način zastupljen među vozačima - rekli su u Gradskoj upravi.

Građani parking mogu platiti tako što će poruku, u kojoj je navedena registarska oznaka automobila i to bez crtica, poslati na odgovarajući broj, a ako je transakcija uspješno obavljena, pošiljalac će dobiti povratnu poruku sa svim podacima i potvrdom o plaćenom parkingu.

Za jedan sat parkiranja u prvoj zoni poruku treba poslati na broj 083 51 01, dok je za isto vrijeme parkiranja u drugoj zoni potrebno poslati poruku na broj 083 51 00. Za cjelodnevno parkiranje u prvoj zoni broj je 083 51 02, a u drugoj 083 51 03.
Svaki korisnik ove usluge, deset minuta prije isteka vremena plaćenog parkinga, dobija poruku sa obavještenjem da mu vrijeme parkiranja ističe i da ga, ukoliko želi, može produžiti slanjem nove poruke sa upisanom registarskom oznakom vozila.

Vozači smatraju da je plaćanje parkinga SMS-om velika prednost.

- Podržavam takav način plaćanja i redovno ga koristim jer mi je tako lakše. Nemam uvijek sitnog novca kod sebe pa je onda putem SMS-a mnogo bolje i lakše i nikada nisam imao problema sa takvim vidom plaćanja - rekao je vozač Aleksandar Marić.

"Ležeći policajci"

U ulici Braće Mažar i majke Marije, prije ukrštanja sa Zmaj Jovinom ulicom, postavljeni su "ležeći policajci" i dodatna vertikalna saobraćajna signalizacija

- Mnogi voze neprilagođenom brzinom pa je dolazilo do saobraćajnih nesreća, a zbog neposredne blizine Gimnazije dolazi i do ugrožavanja bezbjednosti učenika - kazali su u Odsjeku za saobraćaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana