Pjesme i igre osvijetlile staze svetosavlja

Jasna Dragojević i dopisnici
Pjesme i igre osvijetlile staze svetosavlja

Banjaluka, Foča - Svečanim akademijama i priredbama, na kojima su nagrađeni najbolji đaci i prosvjetni radnici, širom Republike Srpske obilježena je školska slava Sveti Sava.

Proslave prvom srpskom prosvjetitelju u čast počela je još u četvrtak naveče, a Svetosavska himna odjekivala je školskim holovima i u petak. Svečano je bilo i u banjalučkoj školi "Branko Ćopić", gdje su se učenici uz pomoć nastavnika potrudili da pjesmom i recitacijama pokažu koliko je važno kročiti stazama svetosavlja. Đaci ove škole Stefan Lonco i Aleksa Sibinović kažu da je slavljenje imena Svetog Save posebno značajno.

- Zbog osnivanja škola i bolnica Sveti Sava zaslužuje poštovanje svih nas - rekli su oni.

U banjalučkoj OŠ "Georgi Stojkov Rakovski", zahvaljujući donaciji Fabrike duvana Banjaluka u petak je svečano otvoren obnovljeni kabinet biologije. Veselo je bilo i u OŠ "Ivo Andrić", gdje je direktorica škole Željka Opačić nagradila čak 19 učenika koji imaju sve petice.

U Fočanskom centru za sport i kulturu načelnik opštine Radisav Mašić darovao je zlatnikom prvorođeno dijete u ovoj godini, dječaka Alekseja Radanovića, a priredba je obogaćena izvođenjem hora Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog.

U programu svetosavske akademije u Kozarskoj Dubici nastupilo je 40 đaka, a u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" održan je Svetosavski bal. Lik i djelo prvog srpskog prosvetitelja ponukali su i učenike u Milićima da prirede bogat program u njegovu čast.

Osim članova horskih, dramskih i drugih sekcija u milićkom Domu rudara nastupio je i glumac Narodnog pozorišta RS Željko Erkić, muzički sastav "Katera" i drugi izvođači. Oni su publiku vratili u prošlost i predstavili im zanimljiv životni put Rastka Nemanjića. Najbolji đaci iz Gradiške nagrađeni su novčanim nagradama.

- Na ovaj način želimo da stimulišemo đake da kroz nagrade prepoznaju da neko prati njihov rad i uspjehe - rekao je načelnik Zoran Adžić.

Zaštitnik škola i prosvjetnih radnika svečano je obilježen i u Prijedoru, gdje su takođe nagrađivani učenici i profesori, koji su kazali da im je to velika čast, podsticaj i motivacija za budući rad. Proslavu krsne slave u OŠ "Sveti Sava" obogatila su i 32 bivša radnika ove ustanove. Među njima bio je i Milorad Gluhović, koji je četiri decenije bio učitelj.

Na jugu Srpske, u Trebinju, u četvrtak uveče na svečanoj akademiji govorio je i vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, koji je poručio da ljudi više treba da se brinu jedni o drugima. Lik i djelo srpskog svetitelja proslavljeni su i u Modriči, Zvorniku, Višegradu, Kotor Varošu, te drugim opštinama i gradovima.

Veliki pravoslavni praznik svečano je obilježen u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu svetom liturgijom, slavskim obredom i podjelom više od 500 paketića mališanima.

Neizbrisiv trag

Povodom Savindana čestitku učenicima, nastavnicima i vannastavnom osoblju uputio je ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević, koji je rekao da je ostavština Svetog Save potvrđena kroz vijekove.

- Želim da zahvalim svim učiteljima i nastavnicima na predanom radu sa učenicima i pozivam ih da istraju na vaspitavanju i obrazovanju mladih generacija u svetosavskom duhu, skromnosti, humanosti i njegovanju kulture dijaloga - rekao je Malešević.

Praznik koji okuplja

Episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom rekao je u besjedi na svetosavskoj akademiji u Bijeljini da je Sveti Sava duhovni otac i sila koja okuplja i održava srpski narod.

- Sveti Sava, kao duhovni vođa, učitelj i prosvjetitelj, poveo je srpski narod putem Isusa Hrista, koji vodi u život vječni. Sveti Sava treba da nam svima bude inspiracija za sve lijepo, sveto i čestito među Srbima - rekao je vladika Hrizostom.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana