Petoro djece oduzeto od roditelja

Danijela Stokanić
Petoro djece oduzeto od roditelja

Banjaluka - Zaposleni u Centru za socijalni rad su za deset mjeseci ove godine od roditelja oduzeli petoro mališana i to najčešće zbog zanemarivanja, zlostavljanja, alkoholizam...

Kako su objasnili u ovom Centru od njih petoro, jedno dijete je vraćeno majci, dok je troje smješteno u Dom "Rada Vranješević" a jedno u hraniteljsku porodicu.

- Kad je riječ ovim mališanima i dalje radimo sa njihovim biološkim roditeljima u svrhu stvaranja uslova za njihovo vraćanje. U slučaju da to ne postignemo, pokrećemo postupak za oduzimanje roditeljskog prava, čega na svu sreću ove godine nije bilo - rekli su u ovom Centru.

Dodali su da odluku o izuzimanju djeteta od roditelja donosi multidisciplinarni tim ovog Centra na osnovu pojedinačne i zajedničke procjene i mišljenja.

- I pored mjera podrške porodici neki roditelji nisu u mogućnosti ili nisu sposobni pružiti adekvatnu brigu djeci. Zbog toga je nužno mališana izdvojiti iz te sredine kada su mu ugroženi životna sigurnost i odrastanje - istakli su u Centru.

Mjere organa starateljstva u zaštiti interesa djece su stepenovane tako da se kreću od mjera podrške porodici, kao zaštitnih mjera do intervencija na promjenama u porodici.

- Odluku o primjeni neke od mjera zaštite djece bez adekvatnog roditeljskog staranja donosi organ starateljstva na osnovu procjene individualnih potreba djeteta i porodice odnosno mišljenja multidisciplinarnog tima - naglasili su u Centru.

Dodaju da je prošle godine roditeljima oduzeto osmoro djece.

- Za roditelje su pokrenuti postupci u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i djeca su i danas na smještaju, odnosno kod hraniteljskih porodica ili u Domu za nezbrinutu djecu - kazali su u Centru.

Sociolog Ivan Šijaković kao jedan od razloga čestog oduzimanja mališana od roditelja je trenutno stanje u društvu.

- Iz siromaštva mnogo toga proizilazi. Roditelji najčešće zbog slabih materijalnih prilika ne mogu da se brinu o djeci zbog čega se među njima javljaju nesuglasice, koje znaju kobno da završe - rekao je Šijaković.

Dodao je da je generalno popustila briga o porodici. Ranije, kada je sistem bio koliko-toliko uređen, roditelji su mnogo više brinuli o svojoj djeci.

"Plavi telefon"

Na savjetodavnu liniju za djecu "Plavi telefon" stigao je više od 1.000 poziva. Ova savjetodavna linija postoji od februara 2013. godine, a na nju su do sada u 70 odsto slučajeva poziva uputila djeca, dok 30 odsto odrasli. Djeca zovu da prijave nasilje, ali i da se posavjetuju o porodičnim ili društvenim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana