U susret Danu grada: Besplatna godišnja pretplata za „BL bajk“ za 100 sugrađana

GS
Foto: A.Čavić

BANjALUKA - U susret Danu grada, a u cilju promocije biciklističkog saobraćaja i uopšte fizičke aktivnosti, Grad Banja Luka obradovao je 100 sugrađana godišnjom karticom za „BL bajk“.

Kartice su im simbolično uručene danas na Svjetski dan zdravlja, tako da će moći tokom cijele godine besplatno da koriste bicikle iz ovog sistema.

-Ključna poruka koju želimo da pošaljemo jeste da je Grad opredijeljen za drugačiju kulturu saobraćaja u našem gradu, da želimo da jačamo i javni prevoz, ali isto tako i alternativne načine prevoza u cilju smanjenja gužve i zaštite naše životne sredine – kazala je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo.

Istakla je da Grad sve više radi na polju urbane mobilnosti, izgradnji parkinga za bicikle i novih biciklističkih staza što će biti nastavljeno i u narednom periodu.

– Ove godine očekuju nas i značajnije aktivnosti i ulaganja, od pripreme Strategije urbane mobilnosti do uređenje postojećih biciklističkih staza, ali i uspostavljanja jednosmjernih centralnih gradskih ulica što će omogućiti i nove biciklističke staze – zaključila je ona.

Podsjetila je da su nedavno nagrađeni zaposleni u Gradskoj upravi koji su u proteklom periodu dolazili biciklom na posao i svojim primjerom promovisali drugačiju kulturu saobraćaja, zdrav život i zaštitu životne sredine kroz smanjenje upotrebe motornih vozila.

Ostali sugrađani koji nisu mogli prisustvovati današnjoj dodjeli, svoje kartice koje su dobili u akciji Grada provedenoj od 31. marta do 4. aprila putem društevnih mreža, mogu preuzeti u prostorijama Parkinga Grada (adresa: Ulica Kralja Alfonsa XIII br. 26).

Trenutno su terminali „BL-bajka“ dostupni u centru grada – Ulica kralja Petra I Karađorđevića (preko puta zgrade Gradske uprave), kod vodenog parka Akvana, u Ulici Majke Jugovića kod Studentskog centra „Nikola Tesla“, u Parku „Mladen Stojanović“ i uz Istočni tranzit-na ukrštanju ulica Cara Lazara i Krfske.

Svjetski dan zdravlja

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) svake godine obilježava dan svog osnivanja  7. april, birajući temu koja predstavlja aktuelni javnozdravstveni prioritet u svijetu. Moto ovogodišnje globalne kampanje je „Naša planeta, naše zdravlje“.

Grad Banja Luka je podijelio besplatne kartice  za “BL-bajk“, a  u cilju promocije biciklističkog saobraćaja, smanjenja izduvnih gasova i očuvanja čistog vazduha u našoj sredini, kao i značaja fizičke aktivnosti za očuvanje zdravlja građana.

 

JZU “Dom zdravlja“ u Banjoj Luci  planira raznim aktivnostima obilježiti Svjetski dan zdravlja. U TC „Delta“ od 14 časova dr Mladen Šukalo će sa studentima Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci  promovisati  značaj preventivnih zdravstvenih pregleda odraslog stanovništva u cilju ranog otkrivanja masovnih nezaraznih bolesti kod naših građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana