Petarde nisu igračke

Danijela Stokanić foto: A. Čavić
Petarde nisu igračke

Banjaluka - Povodom predstojećih praznika pripadnici CJB Banjaluka u petak su na Trgu Krajine podjelom letaka informisali i upozoravali građana na opasnost i posljedice koje nestručno rukovanje pirotehnikom može da izazove.

Pomoćnik komandira Policijske stanice Banjaluka - Centar Ranko Blagojević rekao je da je ova akcija održana u sklopu informativno-propagandne kampanje pod nazivom "Petarde nisu igračke -  ne dozvolimo da se smijeh pretvori u krik".

- Kako slavlje ne bi završilo u suzama idućih dana ćemo i u školama održati edukativna predavanja o mogućim posljedicama koje nastaju nestručnim rukovanjem pirotehničkih sredstava i kaznama - rekao je Blagojević, apelujući na građane, a posebno na mlađu populaciju, da se uzdrže od upotrebe oružja i pirotehničkih sredstava, kako ne bi došlo do nelježenih posljedica.

Podvukavši da je upotreba ovih sredstava u zatvorenim prostorijama i u prostorijama gdje se okuplja veći broj lica i na način kojim se izaziva uznemirenost građana zabranjena.

Prema njegovim riječima za nedozvoljenu prodaju eksplozivnih materija propisana je novčana kazna od 1.000 do 5.000 maraka.

- Za lica koja pale pirotehnička sredstva na mjestima i na način kojim se izaziva uznemirenost građana kazna je od 300 do 900 maraka - rekao je Blagojević.

Banjalučani nisu pretjerano hrabri kad su u pitanju petarde i slična sredstva. Milošu Đukiću petarda je eksplodirala u ruci i od tada se, kaže, plaši da zapali i prskalicu.

- Imam loše iskustvo kada su u pitanju pirotehnička sredstva. Prije više godina petarda mi je pukla u rukama i od tada se plašim i kada čujem da odjekne u mojoj blizini - rekao je Đukić.

Penzioner Milorad Jamadžija kaže da ga mnogo nervira bacanje pirotehničkih sredstava, a posebno petardi.

- Građani bi trebalo da povedu mnogo računa gdje i kad bacaju petarde, posebno djeca. Pohvalio bih ove policijske akcije, jer mnogi utiču na savjest ljubitelja pirotehničkih sredstava - rekao je Jamadžija.

Prema riječima građana, petarde su iz godine u godinu sve jače i opasnije, a sa druge strane su sve jeftinije, dostupnije i nesigurnije za upotrebu. Kada je u pitanju cijena pirotehničkih sredstava, u zavisnosti od veličine i jačine buke koju stvaraju, kreće se od dvije marke za pakovanje od 100 komada, pa do pet KM za jedan primjerak onih najjačih.

Povreda

Tokom prošlogodišnjih novogodišnjih i božićnih praznika, na području CJB Banjaluka oduzeto je 1.800 petardi i više od 100 različitih pirotehničkih sredstava.

U istom periodu zabilježen je jedan slučaj povrede prstiju ruke koje je, usljed nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvom zadobio maloljetnik iz Banjaluke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana