Petarde i vatrometi opasne zabave

Jasmina Perišić
Petarde i vatrometi opasne zabave

Banjaluka - Petarde, vatrometi i druga pirotehnička sredstva koja se koriste u vrijeme novogodišnjih i ostalih nadolazećih praznika, opasna su zabava, pogotovo za djecu, jer nestručnim rukovanjem može doći do velikih i trajnih zdravstvenih posljedica.

Da bi upotreba pirotehnike bila svedena na minimum, MUP Republike Srpske će do kraja januara sprovoditi kampanju po osnovnim i srednjim školama.

- Tokom predavanja učenici će imati priliku da se upoznaju sa svim posljedicama nestručnog rukovanja petardama, raznim vrstama raketa i drugim pirotehničkim sredstvima. Statistika je neumoljiva i ukazuje na to da u 70 odsto slučajeva dolazi do povreda prstiju na rukama, a preostalih 30 odsto čine opekotine lica, ozljede očiju, usta i nosa te oštećenja sluha - rekla je portparol Centra javne bezbjednosti Marija Markanović.

Prema njenim riječima, zabranjena je i posebno opasna upotreba pirotehničkih sredstava u zatvorenim prostorijama i u prostorijama gdje se okuplja veći broj lica.

- Za lica koja bacaju petarde, ispaljuju rakete ili vatromete na mjestima i na način kojim se izaziva uznemirenost građana, propisana je novčana kazna od 300 do 900 KM - rekla je Markanovićeva.

Dodala je da će svi vlasnici prodavnica koji imaju zakonsko ovlašćenje da prodaju pirotehnička sredstva biti upozoreni da prodaja mora da bude u skladu sa zakonom.

- Pirotehniku prvog razreda trgovci mogu prodavati tokom cijele godine osobama starijim od 12 godina, bez posebnog odobrenja za nabavku. Za pirotehniku drugog razreda važi pravilo da je mogu kupiti punoljetne osobe i lica starija od 16 godina, ali uz prisustvo roditelja - kazala je Markanovićeva.

Istakla je da je kazna za prodavce koji nelegalno nabavljaju i prodaju pirotehničkih sredstava od 300 do 1.500 KM.

U Hitnoj pomoći kažu da tokom ovog mjeseca nije bilo lica sa povredama nastalim nestručnom upotrebom pirotehnike.

- Otkako se sprovode kampanje po školama, ali i od kada je povećana kontrola prodaje pirotehnike, sve manje je lica, a posebno djece, koja se javljaju zbog ove vrste povreda. Obično oko Nove godine i Božića bude nekoliko slučajeva, ali svake godine ih je sve manje - kazali su u Domu zdravlja.

Podijeljena mišljenja

Mišljenja građana su podijeljena. Nije mali broj onih koji smatra da nema veselja bez pirotehničkih efekata, a mnogo veći je broj onih koji su protiv upotrebe petardi.

- Ne razumijem one koji kupuju djeci petarde. Izgleda da je to trend, ali niko ne razmišlja o opasnosti ili uznemiravanju građana. Kod nas na Starčevici su eksplozije petardi svakodnevne, posebno popodne i naveče, kada ljudi odmaraju - rekla je Savka R. iz ulice Stevana Prvovenčanog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana