Petar Bilčar: Novi cjenovnik odvoza smeća - borba protiv diviljih deponija VIDEO

ELTA TV
Petar Bilčar: Novi cjenovnik odvoza smeća - borba protiv diviljih deponija VIDEO

Novim cjenovnikom gradske „Čistoće”, koji je donesen na inicijativu Gradske uprave, želimo uticati na naše sugrađane. Želimo smanjiti mogućnost nastanka divljih deponija i odlaganje kabastog otpada na mjesta koja za to nisu predviđena, kazao je Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove grada Banjaluka gostujući na Elta televiziji u emisiji Banjalučka hronika.

„Nama je jasno da je ljudima teško, komplikovano i skupo da angažuju kamion Čistoće, koji bi odvezao možda samo jedan predmet – na primjer, samo jedan trosjed, frižider ili televizor. Zato smo i tražili od ovog komunalnog preduzeća  da naprave neku novu ponudu. Sada, u ponudi Čistoće imamo mogućnost da se za 10 KM odveze jedan predmet, jedan proizvod, nebitno da li je to zamrzivač ili plakar. Dovoljno je samo da se nazove Čistoća, uplati 10 KM + PDV i oni će odvesti taj predmet na deponiju. Mislim da je to dosta dobra - promotivna cijena, naročito ako uzmeo u obzir da se 6 KM plaća deponovanje na Gradsku deponiju”, navodi Bilčar.

Naime, nakon višemjesečne medijske kampanje, da se kabasti, krupni otpad ne odlaže na mjesta koja za to nisu propisana, postavljen je i video nadzor, kako bi se kaznili prekršioci. Ljudi koji se nisu pridržavali pravila, dobili su prekršajne naloge, dodaje Bilčar.  Ovom inicijativom prema Čistoći koja je rezltirala novim, mnogo prihvatljivijim cjenovnikom želimo suzbiti pojavu nastanka divljih deponija u gradu, dodaje Bilčar.

Osvrnuo se načelnik Odjeljenja za komunalne poslove i na izuzetno velike projekte koji nas čekaju u narednoj godini. Najveći kapitalni projekat tiče se vodosnabdjevanja, a to je projekat Voda 1, Voda 2, ali i Voda 3.

„Projekat Voda 1 je u toku. Trenutno se radi na Česmi 3. Naš cilj i zadatak je da na ljeto iduće godine građani viših dijelova naselja Česme prvi put dobiju vodu iz gradskog vodovoda. Radi se i krak od 20 kilometara prema Gornjoj Piskavici, koja je imala velikih problema u vodosnabdjevanju. Čim vremenski uslovi dozvole, nastaviće se izgradnja krak prema Radosavskoj, kao i gradnja rezervoar u Bronzanom Majdanu. Planirano je da se radi i druga visinska zona u Zelenom viru, ali i u Česmi. Tu je i Voda 2. Nadamo se da će biti izabran izvođač radova, kako bi se već na proljeće ušlo u ovaj posao.  Prvo bi se završavalo vodosabdjevanje u Jagarama, a zatim u Braće Miletića, više krakova podsistema Zvijezda, krak prema Brkićima, Gakovićima, Kremenovićima. Takođe, planiran je i nastavak izgradnje podsistema Bronzani Majdan, nekoliko različitih lokacija u Potkozarju, Verićima, Mišinom Hanu i Pisakvici, te kanalizacija na nekoliko mjesta, tačnije u naselju Aada, u ulici Dujke Komljenovića, te kanalizacija u Kuljanima, Zalužanima, Vrbanji. Projekat Voda 3 je treća faza. Radio bi se veliki rezervoar na Poniru. Radio bi se vodovod u Ledenicama, Racunama, Pavićima i Gornjim Lusićima, ali i Šargovcu i Tunjicama, kaže Bilčar.”

Mnogo se gradilo u godini na izmaku, mnogo će se graditi i u narednoj godini. Gradnja višenamjenskog objekta na Petrićevcu teče prema planu, a predviđena je i gradnja još nekoliko ambulanti porodične medicine na nekoliko lokacija.

„Pored ambulante na Petrićevcu, planiramo i izgradnju nove ambulante u Dragočaju, pošto je postojeća neuslovna. To je bio i jedan od zahtjeva našeg Doma zdravlja”, kaže Bilčar.

Uz sve to, grade se i adaptiraju i društveni domovi. Krmine, Verići, Ljubačevo, Dragočaj dobili su nove društvene domove, dok je u toku sanacija društvenog doma u Mišinom hanu, a predviđena je i obnova doma u Piskavici. Još je nekoliko mjesnih zajednica na listi prioriteta.

„Krenućemo i sa sanacijom društvenog doma u Zalužanima, a na proljeće ćemo krenuti i u sanaciju doma u Saračici”, kaže Bilčar.

Pored svega toga, u toku su četiri projekta koja se tiču vrtiča, što bi naredne godine trebalo da obezbijedi 450 novih mjesta za mališane u vrtićima, zaključio je gostujući u Banjalučkoj hronici ELTA televizije, Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove grada Banjaluka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana