Penzioneri traže obećanih 100 KM ili idu u proteste

Jelena Tanacković
Penzioneri traže obećanih 100 KM ili idu u proteste

BANjALUKA - Više od 42.000 banjalučkih penzionera traži da im bude isplaćeno po 100 KM jednokratne pomoći, odnosno da bude ispoštovana odluka Skupštine grada kojom je ovo predviđeno, a ukoliko to ne dobiju, organizovaće proteste.

Kazao je ovo “Glasu Srpske” predsjednik Udruženja penzionera grada Banjaluka Zoran Uletilović te dodao da najstariji stanovnici Banjaluke devet mjeseci čekaju izglasanu pomoć.

- Gradonačelnik Draško Stanivuković ranije je govorio da traži modalitete kako da se ispoštuje ova odluka gradske Skupštine. Za to vrijeme penzionerima bi tih stotinu maraka, naročito u ovom teškom vremenu, puno značilo, posebno onima sa malim primanjima - rekao je Uletilović.

Naglasio je da ga penzioneri svakodnevno pitaju kada će biti obećana isplata.

- Želimo sastanak sa gradonačelnikom da nam jasno kaže kada će biti isplata. Ovih 100 KM je već izgubilo na vrijednosti, jer je odluka usvojena početkom godine, a s obzirom na inflaciju taj iznos se skoro pa prepolovio. Bilo je rečeno da bi naknada trebalo da bude isplaćena za potrošnju električne energije, ali penzioneri su izričiti da im po 100 KM bude uplaćeno na račune - rekao je Uletilović.

Uletilović ističe da ukoliko ne dođe do sastanka sa gradonačelnikom penzioneri će organizovati proteste.

- Mi ćemo izvesti penzionere na ulicu i održati veliki protest zbog tih 100 KM. Svi gradovi u okruženju pomažu svojim penzionerima, jedino Banjaluka ne daje ništa - kaže Uletilović.

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je za “Glas Srpske” da će tražiti vanrednu sjednicu gradske Skupštine kako bi se donijela odluka da se novac isplati u gotovini.

- Ja sam za to da se održi sastanak sa penzionerima i da se razjasne stvari. Skupština grada je donijela odluku da se uplati grant od četiri miliona KM “Elektroprivredi RS”, koja je privredno društvo sa najvećim prihodima u Republici Srpskoj te smatram da je besmisleno da im grad plaća četiri miliona KM - kazao je Kresojević.

Naglasio je da je grad spreman da pomogne penzionerima.

- Iz tog razloga odobrili smo subvencije za karte penzionerima koji imaju minimalnu penziju te će oni imati potpuno besplatan javni prevoz - rekao je Kresojević i dodao da će ostalim penzionerima karte biti jeftinije za 37 odsto. 

Stanić

Šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske u Skupštini grada Neven Stanić rekao je da je tokom usvajanja gradskog budžeta za ovu godinu uvršten amandman od četiri miliona KM za pomoć penzionerima.

- Gradonačelnik ne poštuje budžet i ono što je usvojeno, a ranije smo govorili da nećemo usvajati rebalans budžeta dok se to ne ispoštuje. Imamo situaciju da taj novac ni danas nije isplaćen, a da su prioritet bile druge stvari koje gradonačelnik smatra da su bitne - rekao je Stanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana