Parkovi niču umjesto parkinga

Vesna Popović
Parkovi niču umjesto parkinga

Banjaluka - Parkinge na staroj autobuskoj stanici i takozvani "Zenitov" trebalo bi da zamijene parkovi koji će biti izgrađeni u čast vojvodi Stepi Stepanoviću i Banu Milosavljeviću, a u planu je da vozači svoje automobile parkiraju u podzemnim garažama.

To je sadržano u novom regulacionom planu (RP) za uži centar grada, dokumentu koji bi trebalo da razmatraju odbornici na današnjem zasjedanju.

Prema najavama gradskih vlasti ovaj plan bi trebalo da utvrdi izgled jezgra Banjaluke za narednih nekoliko decenija. Ovaj plan, izrađen u koordinaciji sa gradskim arhitektom Ivanom Raškovićem definiše budući izgled nepunih 50 hektara zemljišta na najatraktivnijoj poziciji u gradu.

Gradonačelnik Igor Radojičić je istakao da se ovim planom nastavlja projekat započet još tridesetih godina prošlog vijeka, kad je definisan sadašnji izgled centra grada.

-  U vrijeme Vrbaske banovine koncipirana je današnja centralna osa, koja se proteže od robne kuće "Boska", Gospodske ulice, Hrama Hrista Spasitelja pa sve do Narodnog pozorišta. Na toj, postojećoj osi sada se radi i  poprečna linija, koja se proteže od parkinga na Staroj autobuskoj stanici, parkinga kod Muzeja savremene umjetnosti RS pa sve do zgrade Puteva RS - rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, prema ovom planu, sadašnji parking kod stare autobuske stanice zamijeniće veliki park, u čijem bi centru trebalo da bude izgrađen spomen vojvodi Stepi Stepanoviću. Ispod te lokacije trebalo bi da bude izgrađen podzemni parking.

- U nastavku, "nestaje" i sadašnji parking kod Muzeja savremene umjetnosti RS kojeg će zamijeniti novi trg - naveo je Radojičić.

Gradski arhitekta Ivan Rašković je objasnio da se, poslije parkića, plan nastavlja gradnjom još jednog parka, nazvanog po banu Milosavljeviću, koji bi u potpunosti "pokrio" današnji takozvani "Zenitov" parking.

- Sam naziv parka nije slučajno izabran budući da se, ovim regulacionim planom nastavlja ono što je započeto u vrijeme Vrbaske banovine, kad je definisan sadašnji izgled centra grada. U nastavku, poslije Banovog parka, predviđena je gradnja široke aleje sa mnogo zelenila na čijem bi kraju bio izgrađen trg na kojem bi bilo podignuto centralno spomen-obilježje borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata - naveo je Rašković.

Naglasio je da se predloženim rješenjima nastoji ispuniti opredjeljenja aktuelne gradske administracije da se planira što više zelenih površina u centru grada, te da parkinzi  gotovo isključivo budu u podzemnim garažama.

Neboderi

Novi regulacioni plan za centralno gradsko područje, između ostalog, predviđa i gradnju modernih višespratnica, od kojih će najveće biti dvije do 15 spratova, koje su planirane na lokaciji ispod Tehničke škole.

- Moderna višespratnica planirana je i na lokaciji sadašnje "Ploče" na Tržnici, kao i na mjestu nekadašnjeg bioskopa "Kozara" - navedeno je u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana