Parkiranje u centru Banjaluke maksimalno dva časa

Vesna Popović
Parkiranje u centru Banjaluke maksimalno dva časa

Banjaluka - Pet parkinga u najužem centru grada od subote nosi oznaku "nulta zona" koja ograničava vrijeme parkiranja na maksimalno dva časa. Riječ je parkiralištima kod "Kraša", hotela "Palas", u ulicama Ivana Franje Jukića, Gajevoj i manjem dijelu ulice Milana Tepića kod parka "Petar Kočić".

Potvrdili su to u Odjeljenju za saobraćaj i puteve i dodali da se radi o najopterećenijim parkiralištima u najužem centru grada, ukupnog kapaciteta 254 mjesta.

- Na ovaj način će se direktno povećati obim parkiranja u centralnoj gradskoj zoni. Isto tako omogućiće se većem broju vozača da koriste parkiralište, smanjiće se kruženje u potrazi za slobodnim mjestom kao i gužve u zoni parkirališta - rekli su u ovom odjeljenju.

Napomenuli su da je u petak počelo postavljanje nove saobraćajne signalizacije koja će naznačavati novu tarifnu zonu parkiranja.

- Dopunske table će biti različitih boja, s tim da će nulta zona biti označena crvenom bojom, prva zona žutom, a druga zelenom bojom. I u novoj zoni takođe je omogućeno plaćanje parkinga putem SMS-a i to na broj 083 5114 - naveli su u ovom odjeljenju.

Istakli su da uvođenje nulte zone neće uticati na cijenu parkiranja.

- Ona će ostati ista kao i do sada, ali će vozači svoja vozila moći da parkiraju najduže dva časa, nakon čega će morati da napuste parkiralište - kazali su u ovom odjeljenju.

Napomenuli su da se u gradu trenutno parking naplaćuje na 61 parkiralištu i u dvije javne garaže sa ukupno 4.700 mjesta.

Iz Gradske uprave još su dodali da će od ovog vikenda radnici koji naplaćuju parking biti obučeni u jedinstvene i prepoznatljive uniforme.

Centar kao pješačka zona

Glavna gradska ulica biće ovog vikenda pretvorena u pješačku zonu.

- Od 18 časova u subotu do četiri časa u ponedjeljak ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića, od hotela "Bosna" do ulice Marije Bursać, biće zatvorena za saobraćaj. Riječ je o eksperimentalnom zatvaranju ulice, a odluka o tome da li će ona i ubuduće vikendom biti pješačka zona biće donesena nakon ove aktivnosti - rekli su Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana