Parking u Banjaluci skuplji od iduće sedmice, ovo su nove cijene

Jasmina Salopek
Parking u Banjaluci skuplji od iduće sedmice, ovo su nove cijene

BANjALUKA – Vozači u Banjaluci će od iduće sedmice parkiranje plaćati skuplje nego sada, potvrdio je „Glasu Srpske“ gradski menadžer Bojan Kresojević.

Nove cijene definisane su Pravilnikom o uslovima, načinu korišćenja, organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja na javnim parkiralištima na kojima je uvedena naplata parkiranja na području grada Banjaluke koji je objavljen krajem prošle sedmice u Službenom glasniku Republike Srpske.

- Usvojen je novi pravilnik u skladu sa Odlukom o bezbjednosti saobraćaja. S obzirom na to da naši apeli da se smanje troškovi kako građanima tako i gradu od strane SNSD-a na višem nivou vlasti nisu urodili plodom, bili smo prinuđeni da nastavimo sa ovim mjerama – kazao je Kresojević.

Dodao je da neće biti promjene zona, kako je prvobitno planirano.

- Došlo je do manjih izmjena u odnosu na prethodne cijene parkiranja u korist građana, ali su cijene uglavnom korigovane na više – istakao je Kresojević.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja, a objavljen je u Službenom glasniku RS 22. septembra.

U pravilniku, kako prenosi Kapital, je navedeno da će cijena parkiranja na parkiralištima u nultoj i prvoj tarifnoj zoni iznositi dvije marke za sat parkiranja. Trenutno sat parkiranja u ovim zonama košta jednu KM. Cjelodnevna karta za parkiranje iznosiće sedam KM umjesto dosadašnjih pet. Prema prvobitnim planovima ,sat parkiranja u nultoj zoni je trebao iznositi  tri KM.

Cijena parkiranja u drugoj tarifnoj zoni iznosiće jednu KM za svaki započeti čas parkiranja, umjesto dosadašnjih 0,50 KM, a cjelodnevna karta za parkiranje iznosiće pet KM, umjesto dosadašnje tri KM.

Cijena mjesečne parking karte, koja se može koristiti na svim parkiralištima, osim u nultoj tarifnoj zoni i javnoj garaži u ulici Aleja Svetog Save blok „D”, iznosiće 100 KM, a godišnje 1.000 KM. Taj iznos se neće mijenjati u odnosu na trenutnu situaciju, ali ima korekcija u drugoj zoni.

Cijena mjesečne parking karte koja se može koristiti samo na parkiralištima u drugoj tarifnoj zoni iznosiće 60 KM, u odnosu na sadašnjih 40 KM, a godišnja će iznositi 600 KM, što je za 200 KM više u odnosu na sadašnjih 400 KM.

Stanari zgrada trenutno plaćaju povlaštene karte u jedinstvenom iznosu, 10 KM mjesečno ili 50 KM godišnje i taj iznos se neće u budućnosti mijenjati.

Planovi gradske administracije da korgiju cijene parkiranja su napravili haos u Banjaluci prošlog mjeseca jer su odmah nakon što su postavljene table sa novim, višim cijenama vraćene stare table, a na mobilnoj aplikaciji i parking automatima građani su plaćali različite cijene za istu parking zonu.

Uz sve to su došle i političke prozivke iz skupštinske većine u kojoj su tvrdili da je „gradonačelnik nezakonito promijenio cijene parkiranja u Banjaluci”, nakon čega je Stanivuković odlučio da se potpuno ukine naplata parkiranja u Banjaluci određeno vrijeme uz poruke da „gradu nije potreban prihod od parkiranja”.

Parking je bio besplatan do 5. septembra oa kada je naplaćivan po starim cijenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana