Parastos povodom ubistva 52 učenika: "Kakav to ljudski um naredi da se pobiju djeca"

Jasmina Salopek
Foto: GS

BANjALUKA - U Osnovnoj školi "Đura Jakšić" u banjalučkom naselju Šargovac služen je parastos i održan čas povodom 82 godine od stradanja 52 učenika te škola, koja su na mučki način ustaše ubile na današnji dan 1942. godine.

Golgotu koju su prošli srpski đaci, prikazana je kroz istorijski čas koji su izveli učenici ove škole poslije služenja parastosa. 

Direktor OŠ "Đura Jakšić" Darko Tomić rekao je da su se okupili  da odaju počast stradalim učenicima.

- Ne mogu sebi sve ove godine da pojasnim kakav je to ljudski um koji može da naredi da se pobiju djeca - rekao je Tomić.

Dodao je da je čast što sve više naroda dolazi da oda počast stradalima.

- Moramo izvući pouku i ne smije se ništa dešavati slično - naveo je on. 

Bolan čas i ovakvi događaji će se čuvati dok je svijeta i vijeka, rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić. Navela je da je istorija učiteljica života i nažalost se ponavljala kroz vijekove.

- Ovaj mjesec smo počeli sa danom sjećanja na nevino stradale u Drugom svjetskom ratu, kako u Drakuliću, tako i u Šargovcu - dodala je Stojičićeva. 

Želim sjećanje živi vječno i da ne dođe do zaborava, navela je ona.

Gradonačelnik Draško Stanivuković istakao je da je 7. februar mračan datum u istoriji čovječanstva.

- Pomolili smo se za 52 anđela. Namjera ustaša je bila da nas danas nema, ali tu smo, ponosmo stojimo, jači nego ikada - rekao je Stanivuković dodajući da se u dvorištu ove škole prije 82 godine prolilo mnogo krvi, ali da je sada tu mnogo novih života i učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana