“Paralela” temelj za moderno naselje

Nevena Reljić
“Paralela” temelj za moderno naselje

BANjALUKA - Izgradnja poveznice između naselja Lauš i Paprikovac, popularna “paralela” ulazi u završnu fazu i uskoro će biti puštena u funkciju, potvrđeno je iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Pored kanalizacione i vodovodne mreže montirana je i moderna rasvjeta.  Nova, komunalna infrastruktura neophodna je jer se, izgradnjom ove saobraćajnice, otvara  mogućnost pretvaranja sadašnjeg zapuštenog voćnjaka u moderno naselje sa svim potrebnim sadržajima.

Trgovci nekretninama ističu da će ako placevi budu pušteni u prodaju  biti veliko interesovanje investitora jer je riječ o zaista lijepoj i atraktivnoj lokaciji.

- Grad se polako širi a za razliku od naselja koja su se razvila  na području iza Lazareva i Zalužana, “Voćnjak” je veoma blizu centra grada što pojačava interesovanje - kazali su u jednoj od agencija za prodaju nekretnina.  

Kako kažu u resornom gradskom odjeljenju ovih dana biće postavljen završni sloj asfalta nakon čega će biti iscrtana i sva horizontalna signalizacija.

U međuvremenu, uveliko se radi i na uklapanju nove saobraćajnice sa raskrsnicom Vida Simurdžića i Sanskom ulicom na Laušu i na drugom kraju sa ulicom Jovana Raškovića na Paprikovcu, gdje će biti uskoro izgrađen i kružni tok.

Izgradnja ove saobraćajnice je jedan od najvećih, a zbog konfiguracije terena, i najzahtjevnijih infrastrukturnih projekata u gradu. Nova saobraćajnica duga je 800 metara, sa 80 metara dugim vijaduktom. Investicija je teška 2,7 miliona KM.

Uslovi za izgradnju ove izuzetno važne saobraćajnice stvoreni su nakon što se Gradska uprava, poslije višegodišnjeg sudskog spora, upisao u zemljišne knjige kao vlasnik nekadašnjeg voćnjaka, a sredstva za izgradnju obezbijedila je Vlada RS.

Autobuska linija

Uporedo sa izgradnjom “paralele” u pripremi je i nova autobuska linija  koja će saobraćati preko novoizgrađene saobraćajnice i tako spojiti više gradskih naselja sa Univerzitetskim kliničkim centrom. Riječ je o novoj liniji Lauš – Paralela – Centar – Zeleni most, koja će nositi oznaku linija br. 7.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana