Padavine izazvale probleme stanovnicima sela na Manjači

Sanja Amidžić
Padavine izazvale probleme stanovnicima sela na Manjači

Banjaluka - Snijeg koji je pao juče izazvao je probleme stanovnicima seoskih mjesnih zajednica, a posebno je složena situacija na Manjači, odnosno u selu Pavići, gdje su pojedini prioritetni putevi ostali neočišćeni.

Član Savjeta ove mjesne zajednice Mladen Ris je rekao da je snijega na putu bilo oko 10 centimetara te da zimska služba nije očistila glavni put kroz ovo selo, zbog čega su bili odsječeni od susjednih naselja.

- Grtalica do zaseoka Vilusi, koji pripada mjesnoj zajednici Pavići, nije došla ni prošle sedmice, kada je visina snijega bila i do 50 centimetara. Mašina očisti snijeg do ulaza u selo i vrati se - objasnio je Ris.

On je dodao da đaci juče nisu otišli u školu, jer se iz ovog manjačkog sela moglo otići samo pješke.

- U selu ima osnovaca koji pohađaju nastavu u OŠ "Mladen Stojanović" u Bronzanom Majdanu, a i srednjoškolaca koji putuju u Banjaluku, tako da niko nije otišao na časove - rekao je Ris i dodao da mještani ovog dijela grada lokalne puteve najčešće čiste sami traktorima ili konjskom zapregom, jer grtalice rijetko dolaze u ova naselja.

Direktor OŠ "Petar Kočić" u Kolima, kojoj pripadaju područne škole u Stričićima, Pavićima i Konotarima, Dubravka Bosančić rekla je da je školski autobus pod veoma rizičnim uslovima dovezao učenike na nastavu.

- Dio puta Pavići - Vilusi - Lokvari i jedan dio puteva u Stričićima slabo je očišćen, pa je vozač školskog autobusa imao problema - kazala je Bosančićeva i dodala da u narednom periodu putevima koji nisu očišćeni školski autobus neće ići, da ne bi bila ugrožena bezbjednost đaka, vozača, a i kombija.

Iz preduzeća "Eko-evro tim", koje čisti puteve u mjesnoj zajednici Pavići, kazali su da je put od Pavića prema Vilusima u redovnom programu čišćenja te da je saobraćajnica pročišćena do stare škole u ovom selu.

- Lokalni putevi prema Šipkama, Krivokućama i drugim zaseocima u tom dijelu Pavića čiste se u slučajevima kada je snijeg ekstremno visok i po nalogu Gradske uprave - kazali su iz ovog preduzeća.

Kolovozi u ostalim prigradskim naseljima su bili očišćeni i saobraćaj se odvijao shodno zimskim uslovima na putevima.

Pripravnost

Zimske službe tokom jučerašnjeg dana čistile su gradske i prigradske saobraćajnice. Direktor preduzeća "Čistoća" Aleksandar Bajić je rekao da su ekipe čistile snijeg tamo gdje je bilo potrebno.

- Prema vremenskoj prognozi padavine se očekuju i narednih dana, tako da ćemo biti u pripravnosti - kazao je Bajić i dodao da će, u slučaju da se trotoari i putevi zalede, ekipe posipati so i abrazivni materijal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana