Pacijenti u Bočcu i Borkovićima ispaštaju zbog procedura

Vesna Popović
Pacijenti u Bočcu i Borkovićima ispaštaju zbog procedura

Banjaluka - Dok novoizgrađene ambulante u Bočcu i Borkovićima zjape prazne, pacijenti u ovim mjesnim zajednicama se žale da se smrzavaju u starim ili na preglede i po recepte idu u neuslovne ordinacije.

U Gradskoj upravi nisu mogli da preciziraju kada će one biti otvorene i kada će ljekari početi da ordiniraju u mnogo boljim uslovim nago do sada na tim područjima.

- U toku je otklanjanje nedostataka na objektu u Bočcu i ti radovi bi trebalo da budu završeni tokom naredne sedmice. Nakon toga trebalo bi da bude novi tehnički prijem, kojim bi ponovo bilo utvrđeno da li objekat zadovoljava sve potrebne kriterijume za rad ambulante. Tek onda je moguće odrediti datum za početak rada ove ambulante - rekli su u Gradskoj upravi.

Kada je u pitanju ambulanta u Borkovićima, potvrdili su da je urađen tehnički prijem novoizgrađenog objekta, ali niko ne zna zašto ona do sada nije otvorena za pacijente.

Odbornik SNSD-a Dušan Čajić, koji je i član Savjeta MZ Borkovići, rekao je da novoizgrađenoj ambulanti nedostaje namještaj.

- U toku je proces javne nabavke za opremanje i to se zna odužiti dok se ispoštuju sve zakonske procedure. Taj proces bi ipak trebalo ubrzati. Mještani trenutno idu kod ljekara u ambulantu koja je smještena u privatnom prostru, za koji grad plaća zakup - dodao je Čajić.

Mještanka Bočca Cvijeta Novaković je rekla da ne vidi razlog zbog kojeg i dalje moraju ići na preglede u neuslovnu i trošnu baraku.

- Ordinacija i hodnik se zagrijavaju na peć na drva, ali to nije dovoljno, pogotovo u hodniku. Dok čekamo red gotovo da se smrzavamo - rekla je Novakovićeva.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS poručuju da je ovo resorno ministarstvo sve svoje obaveze ispunilo i da termini otvaranja ovih ambulanti nisu u njihovoj nadležnosti.

Potvrdili su da su na obje lokacije svi ugovoreni radovi završeni 18. maja ove godine.

- Nakon toga, 11. septembra završen je i tehnički pregled izvedenih radova u Borkovićima, a očekuje se i tehnički pregled objekta u Bočcu, što je u nadležnosti grada Banjaluka - rekli su u ministarstvu

Prema podacima Doma zdravlja Banjaluka, u Bočcu je registrovano oko 900 pacijenata, a u Borkovićima više od 2.000 .

Finansiranje

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS su rekli da su sufinansirali izgradnju novih objekata ambulanti u ovim MZ.

- U Borkovićima je lokacija novog objekta na mjestu stare ambulante, a u Bočcu novi objekat je izgrađen pored stare ambulante, koja je smještena u montažnom objektu - objasnili su u ovom ministarstvu.

Hronologija

Kamen temeljac za izgradnju oba objekta položen u oktobru 2014. godine

Ministarstvo obezbijedilo 70 odsto potrebnog novca ili 265.000 KM

Grad obezbijedio 30 odsto potrebnog novca ili 113.500 KM

Radovi trebalo da budu gotovi za 100 dana, ali su prolongirani

Izgradnja oba objekta završena 18. maja ove godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana