Otvoreni šahtovi opasni za pješake

Vesna Popović
Otvoreni šahtovi opasni za pješake

Banjaluka - Poklopci šahtova i odvodnih slivnika česta su meta kradljivaca koji ih preprodaju kao staro željezo, ali su nerijetko i "žrtve" kamiona i drugih teških građevinskih mašina pošto se pod težinom oštećuju ili potpuno pucaju.

Grana drveta ili neki drugi predmeti koji vire iz šahta jedina su upozorenja pješacima i vozačima vozila.

Mještanka naselja Sime Matavulja Dara Maksimović smatra da ne razumije one koji kradu ili oštećuju poklopce šahtova.

- U našem naselju danima stoji šaht u kojem su neki čudni predmeti kao znak upozorenja da nema poklopca. A ljudima se svašta može desiti ako upadnu u tu rupetinu. Često pretrčavaju ulicu, koncentrišu se na saobraćaj i u žurbi ne obraćaju pažnju na otvoren šaht. Zato dolazi do lomova nogu, ruku, kukova… Znam za nekoliko slučajeva teških povreda ljudi koji su nastradali na slivnicima i šahtovima - rekla je Maksimovićeva.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović je istakao da otvoreni šahtovi ili slivnici predstavljaju veliki problem za sve.

- Žalili su nam se biciklisti, ali i vozači skutera da je dolazilo do padova, jer nisu mogli na vrijeme primijetiti da su šahtovi otvoreni. Isto tako, vozači tvrde su uništili upravljačke dijelove automobila ili iskrivili felge. O opasnostima za pješake ne treba da trošimo riječi - kazao je Jaćimović.

U Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja su naveli da je za zamjenu oštećenih ili ukradenih poklopaca šahtova ili slivnih rešetaka iz budžeta u 2014. izdvojeno 79.356, a od početka ove godine 27.116 KM.

- Tokom 2015. zamijenjeno je šest teških, 11 lakih poklopaca te po jedan laki i teški poklopac sa ramom. Isto tako, zamijenjene su 22 gusane rešetke sa ramom i 41 bez rama na uličnim slivnicima - rekli su u ovom odjeljenju.

Kada je u pitanju prošla godina, dodali su da je zamijenjeno 78 teških i 19 lakih poklopaca, tri teška poklopca sa ramom te 57 gusanih rešetaka sa ramom i 71 bez rama na uličnim slivnicima.

Izvještaji

Prema izvještajima Odjeljenja komunalne policije i saobraćajne inspekcije, koji se svakodnevno objavljuju na internet stranici grada, šahtovi bez poklopaca, između ostalog, registrovani su u ulicama: Sime Pandurevića, Vojislava Kecmanovića, Franca Šuberta, Grčkoj, Koste Jarića, Bulevaru vojvode Živojina Mišića, Bulevaru Srpske vojske, Aleje Svetog Save, Kozarskoj, Branka Popovića, Starine Novaka, Sanskoj i Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana