Otvorena rekreativna staza u Priječanima

Vesna Popović foto: V. Stojaković
Otvorena rekreativna staza u Priječanima

Banjaluka - Turistička ponuda grada od juče je bogatija za još jedan biser, izletničko-rekreativnu stazu u Priječanima.

Uprkos hladnom vremenu, oko 20 rekreativaca je simboličnom šetnjom zvanično otvorilo stazu dugu 15,5 kilometara, iako je ona već neko vrijeme bila prohodna i mještani Priječana su je koristili.

Jedna od najmlađih učesnika, sedmogodišnja Jovana Vujmilović, rekla je da najviše voli da se igra vani i šeta.

- Mama i tata nemaju puno vremena da me vode na ovakva mjesta i zato sam srećna što su se potrudili da mene i brata dovedu u ovu šetnju - rekla je ona.

Njen otac Zoran je rekao da je sa porodicom došao iz Zalužana. Smatra da je ovo odlična mogućnost da se vrijeme provede sa porodicom.

- Pošto je staza dugačka, a djeca su mala, ne vjerujem da ćemo uspjeti da pređemo cijelu rutu. Ali nije to suština, već da provedemo vrijeme zajedno na svježem vazduhu. Ovo je definitivno sadržaj koji nedostaje gradu - rekao je Vujmilović.

Stazu su od septembra u više navrata čistili i označavali članovi Gorske služba spasavanja Banjaluka, koji su dijelom bili i inicijatori za realizaciju projekta zajedno sa  volonterima.  

- U pitanju je kružna staza koja počinje i završava se u Priječanima. Polaznu tačku je lako naći i nalazi se u centralnom dijelu naselja, preko puta crkve Svetog Vasilija Ostroškog - rekao je Slaviša Novak iz Gorske službe spasavanja Banjaluka. Objasnio je da još nisu označili izlaze rekreativne staze koji vode prema Trapistima, Slatini i Krčmaricama.

- Ovi izlazi su očišćeni i mogu se koristiti, ali nisu označeni. Taj dio ćemo uraditi kada nam obaveze dozvole - naveo je Novak.

Viši stručni saradnik Turističke organizacije grada  Banjaluka Mladen Šukalo rekao je da je TOBL finansirao materijal za označavanje i da će u budućnosti pružiti podršku u promociji staze.

- Podržavamo projekte sličnog tipa koji obogaćuju ponudu u avanturističkom turizmu, gdje je grad postigao i najbolje rezultate. U njega nije potrebno veliko ulaganje, a sa druge strane dobijamo jednu zanimljivu i atraktivnu destinaciju - rekao je Šukalo.

Ideja

Predsjednik Savjeta MZ Priječani Nebojša Tojagić izjavio je da je ideja za realizaciju projekta nastala spontano.

- Gorska služba spasavanja je za vrijeme prošlogodišnjih poplava došla preko šume jer su Priječani bili odsječeni od ostatka grada. Nakon toga smo uvidjeli da postoji potencijal koji je neiskorišćen i tako je nastala ideja - dodao je Tojagić.

Nove staze

Mladen Šukalo je rekao da TOBL pored staze u Priječanima planira izgradnju novih staza na Starčevici, Banj brdu i u  Ljubačkim dolinama.

- Radićemo na kartiranju staza i štampanju mapa koje će omogućiti ljudima da bez vodiča samostalno pređu rute - naveo je Šukalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana