Otvorena manifestacija Dani Vrbasa: Festival ekologije, zdravog života i hrane

Nevena Bunić
Otvorena manifestacija Dani Vrbasa: Festival ekologije, zdravog života i hrane

Banjaluka - Eko-festival "Dani Vrbasa", peti po redu, promoviše zdrav život, turizam, zaštitu životne sredine i zabavu.

Gradonačelnik Igor Radojičić otvorio je juče ovu dvodnevnu manifestaciju istakavši da Vrbas ima veliki potencijal i da je jedan od prepoznatljivih simbola grada.

- Mislim da Vrbas nije dovoljno iskorišćen za turizam i odmor. Radimo na projektima kroz koje će se urediti više lokacija u mikrourbanim cjelinama na obali rijeke, kao što je mol koju su napravili studenti - kazao je Radojičić.

Predsjednik Turističke organizacije grada Ostoja Barašin izjavio je da festival ima misiju da promoviše, ali i očuva Vrbas i priobalje.

- Ova rijeka je žila kucavica grada i njen maksimum možemo dobiti samo ako je sačuvamo - kazao je Barašin.

Direktorica "Vodovoda" Branka Trninić istakla je da je festival odlična prilika da se kroz kulturno-turistički događaj promoviše zaštita Vrbasa, ne samo u gradu već i u široj regiji. 

Otvaranje je upotpunio i nastup Kulturno-umjetničkog društva "Izidor Poljak" iz Brčko distrikta. Prvi dan festivala protekao je u izboru najbolje fotografije Vrbasa. Prvu nagradu dobio je Marko Turkeš iz Banjaluke, koji je svoje pobjedničko djelo uručio gradonačelniku.

- Ove godine festival je sadržajno bogatiji nego ikada i sve generacije će moći uživati. Mališani su se takmičili u vožnji kajaka i likovnoj radionici "Nataša mašta". Ronioci RK "Delfin" pokazali su svoje umijeće - rekao je jedan od organizatora Dejan Stupar.

Danas će biti nastavljen sajam ekologije, dječja dekupaž radionica, a ljubitelji ukusne hrane uživaće u "Kotlićijadi". Dvodnevnu manifestaciju organizuje Udruženje građana "Grin Vrbas" zajedno sa Turističkom organizacijom Banjaluke, Javnim preduzećem "Vodovod" i "VDH grupacijom".

Organska proizvodnja

Predstavnica udruženja kreativaca  "Draganasgarden" Ivana Čegar, koja se bavi organskom proizvodnjom, izlagala je voće i povrće na sajmu ekologije.

- Poručila bih svima koji žele da se bave ovom vrstom posla da budu strpljivi i vrijedni, ali da se sav trud isplati kada uberu prve plodove - kazala je Čegar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana